Кардиолог открива: Најмоќниот сојузник во намалувањето на LDL холестеролот е скриен во пет намирници

од Vladimir Zorba
80 прегледи

Здравјето на срцето е основа на долг и квалитетен живот. Според д-р Елизабет Клодас, американски кардиолог, најважниот сојузник во борбата против лошиот холестерол не се ниту скапите лекови ниту егзотичните суперхрани – туку влакната.

– Намалувањето на LDL холестеролот, кој е „лошиот“ холестерол, е еден од најефикасните начини за спречување на срцеви заболувања, а најмоќниот природен сојузник во овој процес се диететските влакна – нагласи д-р Клодас, која советувала илјадници пациенти и објавила бројни научни трудови.

Повеќето европски упатства за исхрана препорачуваат дневен внес на диететски влакна помеѓу 25 и 35 g за возрасни (30-35 g за мажи и 25-32 g за жени). Сепак, фактот е дека консумираме значително помалку.

Пет секојдневни намирници што ги јаде кардиологот

Затоа Клодас истакна пет намирници што ги јаде секој ден за да го одржи здравјето на срцето и да го намали холестеролот, за кои верува дека секој треба почесто да ги вклучува во своите менија.

Овесна каша

Половина чаша дневно обезбедува добра количина на растителни влакна, а дополнителна придобивка се антиоксидансите кои ја подобруваат функцијата на крвните садови и помагаат во намалувањето на крвниот притисок. Овесот може да се подготви суров, како дел од гранола направена со мелени јаткасти плодови што ги посипувате врз јогурт, или да се готви со боровинки и цимет.

Наут во салата, чорба или печен за ужина

Тие се богати со калиум и магнезиум, важни минерали за регулирање на крвниот притисок. Една чаша наут содржи речиси 15 грама протеини, 12 грама влакна и четвртина од дневните потреби за железо.

Рукола за здрав имунолошки систем и добар вид

Оваа лисната салата со препознатлив зачинет вкус е одличен извор на бета-каротен, кој се претвора во витамин А во телото, што е важно за здрав вид, кожа и имунитет. Две чаши рукола имаат само 10 калории, но и еден грам растителни влакна.

Бадеми како дневна навика

Една шака сирови бадеми обезбедува три и пол грама влакна, шест грама протеини и речиси 40 проценти од препорачаниот дневен внес на витамин Е. Заедно со бадемите, чиа и лененото семе се исто така одлични извори на влакна, протеини и омега-3 масни киселини.

Авокадо како неочекуван извор на влакна

Едно просечно авокадо содржи дури 14 грама влакна. Покрај тоа, богато е со витамини, минерали и здрави масти, сè во пакет од нешто повеќе од 300 калории.

– Овие намирници не се корисни само за намалување на холестеролот, туку го хранат и срцето, ги поддржуваат крвните садови и придонесуваат за долговечност – рече д-р Клодас, автор на книгата „Убиј го џинот: Моќта на превенцијата во победата над срцевите заболувања“.