Ќе има ли покачување на платите на универзитетските професори?

од Берта Китинска

Синдикатот на УКИМ денеска ќе се одржи средба во Владата на која треба да се разговара за барањата од Синдикатот.

– Синдикатот на УКИМ очекува од Владата да ги прифати нашите барања за надминување на исклучително тешката материјална состојба на вработените на УКИМ, за обезбедување на достоинствен живот на наставниот и ненаставниот кадар и развој на високото образование и науката, се наведува во соопштението потпишано од претседателот на синдикатот Ангел Ристов.

Премиерот Димитар Ковачевски вчера изјави дека очекува отворени разговори со Синдикатот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј”, во однос на зголемувањето на платите на професорите.

– Треба да се цени и вреднува работата на професорите и јас доаѓам од академската заедница со тоа што мора да ги имаме предвид условите во коишто работи економијата во овие кризни услови, рече премиерот.

Слични содржини