Тесто:
– 1 јајце
– 200 мл топла вода
– 200 мл млеко
– 25 гр путер
– 1 квасец
– 2 лажички сол
– 1 лажичка шеќер
– 750 гр брашно
– 1 главица кромид
– 1 китка магдонос
Полнење:
– 350 гр сланина
– 1 жолчка од јајце
– 1 лажичка павлака
– ким, сусам, ленено семе…
Подготовка:
Кромидот ситно исечкајте го и пропржете го на малку маслиново масло и оставете го на страна да се излади. Измијте го и ситно исечкајте го магдоносот.
Замесете тесто од квасец, млеко, вода и останатите состојки. Во тестото додадете го подготвениот магдонос и кромид и оставете го да нарасне.
Тестото поделете го на три дела, секој дел расукајте го во круг и исечете го на осум триаголници. На секој триаголник ставете тенко исечена сланина и свиткајте.
Кифличките премачкајте ги со изматена жолчка со малку павлака и посипете ги со ким, лен, сусам…
Се печат во загреана рерна на 200 степени додека не добијат убава боја.