Кина ќе работи со другите нации за справување со климатските промени

од Vladimir Zorba

Кина ќе го зајакне системот за рано предупредување за екстремни временски настани и ќе работи со другите нации за справување со климатските промени, рече во понеделник Џанг Ксинг, член на 14-тиот Национален комитет на Политичката консултативна конференција на кинескиот народ (CPPCC).

Џанг, исто така заменик-шеф на Одделот за наука, технологија и климатски промени на кинеската метеоролошка управа, ги даде забелешките во „Членовите на коридорот“ на маргините на двете сесии.

„2023 година е најжешката година во глобалните податоци за температурни рекорди кои датираат од 1850 година. Климатските промени имаат длабоко влијание врз природните системи и човечкото општество и тоа е предизвик со кој се соочува целото човештво“, рече Џанг.

Џанг додаде дека Кина е земја членка на Меѓувладиниот панел за климатски промени (IPCC) и дека кинеските научници се избрани за копретседавач на IPCC работната група I (WGI) пет последователни пати, преземајќи активна улога во справувањето со климатските промени .

Кина сега е на прво место во инсталации за обновлива енергија и придонесува со една четвртина од зголемената површина на пошумување во светот. Кина е единствената земја во светот која оперира со четири метеоролошки сателити во орбитата на Земјата истовремено – покривајќи зори, утро, попладне и коси орбити и обезбедува податоци за набљудување на Земјата во реално време до 129 земји.

„Соочени со сè почести екстремни настани, системот за рано предупредување е најефективниот начин. Со само 24 часа претходно предупредување, загубите од катастрофи може да се намалат за 30 проценти. Раното предупредување не само што спасува животи, туку и обезбедува барем 10-кратно враќање на инвестицијата“, рече Џанг.

Кина постепено воспостави национален систем за рано предупредување од 2015 година. Таа, исто така, обезбедува техничка поддршка и помош за рано предупредување при катастрофи во Азија и земјите долж Појасот и патот.

„Климатските промени се глобален предизвик за универзални грижи. Мораме да го поддржуваме концептот на заедница со заедничка иднина за човештвото и да работиме заедно за справување со климатските промени“, рече Џанг.

Слични содржини