Кина воведува закон против зависноста на младите од онлајн игри

од Nikola Popovski

Кина усвои закон за образование, кој го покажува поодлучниот став на државата во борбата против зависноста на младите од онлајн игрите, кои се сметаат за форма на „духовен опиум“, но и обид да се застане на патот на „слепото“ обожавање на познати личности на Интернет.

Кинескиот парламент минатата недела потврди дека ќе разгледа закон со кој ќе се казнуваат родителите доколку нивните деца покажат „многу лошо однесување“ или направат кривично дело.

Новиот закон, кој не е целосно објавен, ги обврзува локалните самоуправи да го намалат притисокот врз децата на училишна возраст, а родителите да го организираат слободното и работното време на нивните деца со цел да се стремат кон дисциплина, разумен однос помеѓу одморот и обврските и избегнувајте прекумерна употреба на интернет..

Во последните месеци, Министерството за образование на Кина ги ограничи часовите за играње онлајн игри за малолетници на еден час само во петок, сабота и недела.

Слични содржини