Кларк: Руските амбиции ја попречуваат стабилноста меѓу Косово и Србија

од Илинка Илиоска
515 прегледи

Пензионираниот американски генерал Весли Кларк вели дека не може да има стабилност меѓу Косово и Србија, додека „Москва не ги повлече своите империјалистички амбиции од регионот“.

Кларк ја водеше воздушната кампања на НАТО против српските воени цели во 1999 година.

Во интервју дадено за Радио Слободна Европа 25 години по завршувањето на нападите, тој вели дека „Србија е како магнет што ги привлекува руските империјалистички амбиции во Европа“.

„Србија мора да разбере дека нејзината иднина е на Западот. Кога Србите ќе го разберат ова, нема да има проблеми со Косово“, вели Кларк.

Радио Слободна Европа: Генерал Кларк, 25 години по завршувањето на војната, мирот меѓу Косово и Србија не изгледа ветувачки. Зошто мислиш?

Весли Кларк: Србија не сака мир, а Косово не сака потисната независност.

Радио Слободна Европа: Кој е тогаш излезот?

Весли Кларк: Излезот е да се победи Русија во Украина. Русија ја повлекува поддршката за Србија и Србија сфаќа дека нејзината иднина е на Западот. Кога Србите ќе го сфатат ова, нема да има проблеми со Косово.

Радио Слободна Европа: Зошто Русија продолжува да интервенира во регионот?

Весли Кларк: Русија има империјалистички амбиции – тоа го знаат сите во Источна Европа. Сите што не се Руси, Москва ги гледа како помали суштества.

Србија е како магнет кој ги привлекува руските империјалистички амбиции во Европа. Денес, тој служи како инфективен агенс во регионот – во Северна Македонија, Црна Гора и на други места.

Радио Слободна Европа: Како може регионот, но и западните сојузници да се борат со овие напори?

Весли Кларк: Имаме наши вредности на Запад. Ние не се занимаваме со ист вид на измама како Москва, ниту во купување луѓе. Поминуваме низ демократски процеси. Ги гледаме интересите на луѓето. Тие знаат што се залага Америка и избираат да бидат или не со Америка.

За мене нема смисла што некои политички партии во Источна Европа, кои страдаат 40 или повеќе години под советска доминација, сакаат да се приклучат на Русија, а не на Европската унија. Зошто? Што им нуди Русија освен пари на политичарите? Дали нуди голема инвестиција? бр. Нова технологија? бр. Учество во голема организација која ќе ја унапреди благосостојбата на луѓето? бр. Ниту еден од нив. Едноставно, игра која безмилосно ја игра руската империјалистичка амбиција.

Радио Слободна Европа: Дали мислите дека постои ризик од нов конфликт на Косово?

Весли Кларк: Мислам дека постои ризик од насилство. Пред неколку години видовме обиди за државен удар во Црна Гора. Неодамна видовме тепачка на границата меѓу Србија и Косово, во која [српскиот претседател Александар] Вучиќ негираше дека учествувал. Но, некој во Србија учествувал, бидејќи движењето на воените сили било организирано и наредено.

Така, кога ќе видите како функционираат работите во овој дел од светот, сфаќате дека зад поголемиот дел од него има скриена рака. И таа рака доаѓа од Москва.

Радио Слободна Европа: Дали мислите дека може да се постигне мир со актуелното политичко раководство во Србија?

Весли Кларк: Тоа зависи од тоа што подразбирате под мир. Во моментов нема конфликт. Може да се каже дека е ладен мир.

Но, додека Москва не ги повлече своите империјалистички амбиции од регионот, нема да имате стабилност и шанса луѓето да се помират и да одат напред.

Радио Слободна Европа: Косово неодамна презеде некои чекори кои беа критикувани од западните сојузници – како што е забраната за употреба на српскиот динар. Дали Косово ги загрози односите со Западот, особено со САД?

Весли Кларк: Мислам дека земјите треба да го направат она што е во нивен најдобар интерес. Косово е многу мала и кревка земја. Мислам дека продолжувањето да се отвора патот за екстериторијалноста на Србија северно од Ибар е исклучително штетно за иднината на луѓето во Косово. Затоа, [косовските лидери] се одлучни и го разбраа ова.

Видете, Украина не може да направи се што сакаат Американците, бидејќи интересите на Америка се различни од интересите на Украина. Така е и во Израел. Така е во секоја земја. Секоја земја мора прво да го следи својот интерес, а потоа да собере сојузници околу себе.

Радио Слободна Европа: Здружувањето на општините со српско мнозинство е уште една жешка точка. Западот инсистира на негово формирање, Косово одбива. Дали мислите дека Здружението е закана за Косово?

Весли Кларк: Никогаш не се мешам во внатрешната политика на земјите… затоа што кога не си граѓанин, не живееш таму, не мораш да коментираш.

Она што го знаеме историски е дека српските заедници биле поврзани со Православната црква, ја користеле таа црква како упориште и фокусна точка за бунт, угнетување или агресија.

Мислам дека е подобро за сите во регионот ако не ја туркаме Асоцијацијата напред, туку наместо тоа, работиме за овие две влади [на Косово и Србија] да ги нормализираат дипломатските односи.

Секогаш постои мешавина од етнички групи. Но, најдобриот начин за мир е да се почитуваат националните граници

Слични содржини