КЛИМАТА КАКО ПОЛИТИЧКО ОРУЖЈЕ? Стејт департментот со извештај за новите опасности по националната безбедност на најмоќната држава

од Vladimir Zorba

ПРЕД големиот ноемвриски климатски самит во Глазгов, минатиот четврток, неколку американски федерални агенции, секоја на својата веб-страница, објавија четири нови анализи за влијанието на климатските промени врз националната безбедност на Америка. Клучниот документ кој ја согледува иднината на планетата е извештајот на Белата куќа за климатските промени и миграцијата, а главната новина е воведувањето на терминот „климатски мигранти“ во речникот.

Се наведува дека поединците кои повикуваат на климатски промени „може во ограничени случаи да имаат валидни барања за статус на „бегалец“ во САД“.

Во извештајот на Белата куќа се вели дека странските државјани може да добијат статус на привремено заштитено лице врз основа на „фактори поврзани со климата“. На Конгресот, исто така, му се препорачува да разгледа олеснување на барањата за статусот на привремени климатски мигранти со цел да се олесни нивниот постојан статус.

Дополнително, се препорачува САД да ги зголемат финансиските распределби поврзани со климатската миграција преку финансирање што ќе оди преку УСАИД и ОН.

Вака широко дефинираниот поим за „климатски мигранти“ од Вашингтон, секако, отвора можност за разни видови злоупотреби, посочуваат американските медиуми.
„Вооружувањето“ на човечката несреќа во најсиромашните региони во светот е само врвот на ледениот брег на потенцијалните злоупотреби и веќе видениот социјален инженеринг, предупредуваат реакциите.

Американскиот „Epoch Times“ пишува дека извештајот доаѓа кога Советот за национална безбедност креира нова меѓуагенциска работна група фокусирана на поврзаноста меѓу климатските промени и миграцијата.

– Како што временските екстреми поврзани со климата стануваат посериозни на неочекуван начин, оваа работна група ќе развие долгорочни стратегии во согласност со еволуирачките научни сфаќања за влијанијата врз климата, како што се оние објавени преку Меѓувладиниот панел за климатски промени и Националната климатска проценка на САД – ја пренесува весникот содржината на централниот извештај на Белата куќа.

Три други извештаи по извршните наредби на претседателот Бајден за климатските промени доаѓаат од Канцеларијата на директорот на националното разузнавање, Министерството за одбрана, кое објави некласифицирана верзија на анализата на климатскиот ризик и Одделот за домашна безбедност, кој ја објави Стратешката рамка за справување со климатските промени.

Претставувајќи го консензусот на сите седумнаесет американски разузнавачки агенции, директорот на разузнавачката заедница, Аврил Хајнс, вели „дека климатските промени ќе резултираат со резултати што ги загрозуваат интересите на националната безбедност на Соединетите држави“.

Американските разузнавачи предвидуваат интензивирање на светските конфликти околу водата, охрабрување на прекуграничната миграција и охрабрување на конкуренцијата за натпревар во снабдувањето со критични минерали со Кина.

Кина и Индија ќе играат клучна улога во одредувањето на патеката на порастот на температурата, се наведува во извештајот на првиот разузнавач на Стејт департментот Хајнс.

Исто така, се вели дека евентуалниот „геоинженеринг од големи размери“, со цел да се „затемни планетата“ и да предизвика глобално ладење или пробив во нуклеарната фузија, може да го промени текот на „видените“ климатски промени.

Министерството за одбрана објави „некласифицирана верзија“ на Анализата за климатски ризик. Во трудот се исфрлени анализи на климатските настани во регионите каде што се спроведуваат глобалните операции на Министерството за одбрана. Тоа може да значи дека Министерството за одбрана во своите оценки се занимавало само со проектирани противници на американската национална безбедност.

Предвидени и преселби?

Одделот за домашна безбедност објави „Стратешка рамка за справување со климатските промени“, каде што оцени дека најголемата опасност за Американците е приливот на миграција преку границата меѓу САД и Мексико и егзистенцијалната закана што ја носи климата за арктичките заедници и културата на домородците од Алјаска.

Ова бара „проактивни акции“ за управување со идните гранични кризи и потенцијалното преместување на внатрешно раселеното население, се вели во извештајот.

Слични содржини