Климатските промени би можеле да бидат фатални за слоновите, покажува студија

од Vladimir Zorba
209 прегледи

Повисоките температури и намалените врнежи го зголемуваат стресот кај слоновите постари од 40 години со намалување на количината на достапна храна и поттикнување миграции, според студијата за моделирање базирана на 50-годишни податоци во регионот Голема Вирунга во Источна Африка. Ризиците ја зголемуваат заканата од ловокрадство и зголемениот конфликт со луѓето, бидејќи нивните живеалишта се намалуваат.

Смртта на постарите слонови, кои можат да живеат од 60 до 70 години, го намалува бројот на репродуктивните животни и ја ослабува генетската основа на стадата, велат авторите, вклучувајќи го Сајмон Нампиндо од Wildlife Conservation Society, во студијата. Смртните случаи, исто така, ги лишуваат помладите пахидерми од водство од постари и помудри животни, што доведува до непредвидливо однесување, велат тие.

„Климатските промени ќе влијаат на квалитетот и состојбата на соодветното живеалиште за слоновите“, рече Нампиндо во одговорот на прашање. Тоа ќе ги намали „ресурсите на храна достапни за слоновите, поттикнувајќи ги да се движат на подолги растојанија во потрага по храна и вода“, додаде тој.

Студијата е применлива низ Африка, каде што живеат околу 415.000 од животните. Според Тимоти Рандир, од Универзитетот во Масачусетс, кој работел на студијата, Боцвана и Зимбабве имаат најголема популација во светот.

Сушата на крајот на минатата година поврзана со временскиот феномен Ел Нињо принуди голема миграција на диви животни од најголемиот национален парк во Зимбабве. Речиси 200 слонови умреле поради недостиг на вода како резултат на високите температури, соопшти националниот орган за диви животни. Ел Нињо предизвика посуво време во јужна Африка.

Слични содржини