Климатските промени оставаат нови 1,2 милиони домови под ризик од пропаѓање

од Vladimir Zorba

Повеќе од милион домови се соочуваат со проблеми со пропаѓање до 2050 година благодарение на климатските промени, што го отежнува нивното осигурување.

Подолгите сушни периоди во лето проследени со постојани врнежи во зима предизвикуваат тлото под домовите да се шири и да се собира, што резултира со движење што ги оштетува имотите.

Најзагрозените области го вклучуваат лакот Оксфорд-Кембриџ, каде што Владата планира да изгради илјадници нови домови во следните 30 години, покажува анализата на податоците на Британското географско истражување.

Зголемувањето од 1,2 милиони е зголемување за 27 отсто во однос на 4,5 милиони имоти кои се веќе изложени на ризик денес. Во исто време, во другите области се зголемува сериозноста на ризикот со кој се соочуваат од пропаѓање.

Во Оксфорд бројот на куќи каде ова е веројатно, а не возможно, е поставено да се зголеми за една третина во истиот период. Во Колчестер 91 отсто од сегашните домови ќе бидат изложени на висок ризик од слегнување до 2050 година, додека во Бедфорд 98 отсто од постоечките станбени фондови ќе бидат изложени на ризик за 26 години.

Керолин Елиот-Греј, од фирмата за податоци LexisNexis Risk Solutions, која го спроведе истражувањето, рече: „Од перспектива на осигурување, тоа е многу релевантно за секторот за недвижнини.

„Слегнувањето и поплавите се двете работи на кои гледаат сите осигурителни компании и стануваат се поголеми како што овие напливи настани стануваат се почести“.

Осигурителот AXA забележа пораст на барањата за пропаѓање од сопствениците на куќи во последните пет години како резултат на временските промени.

Повеќето полиси за осигурување на домови вклучуваат покривање за пропаѓање до околу 1.000 фунти, според Здружението на британски осигурителни компании. Сепак, во 2022 година, просечното побарување беше 9.600 фунти, откри трговското тело.

Познатиот ризик од пропаѓање е исто така фактор што го земаат предвид осигурениците кога размислуваат или обезбедуваат покритие, рече Адам Холанд, шеф на производ во AXA.

„Ова е навистина широко распространето прашање, па дури и во споредба со поплавите ќе видиме влијание на пропаѓање на многу поголем процент од домаќинствата. Тоа е нешто од кое осигурителната индустрија ќе почне да се соочува со последиците“, додаде г-ѓа Елиот-Греј.

Обемот на областите каде е можно пропаѓање во Обединетото Кралство значеше дека еден од седум новоизградени домови се соочува со проблеми, според истражувањето на осигурителната компанија Авива.

А трошоците за осигурување на домовите веќе растат. Премиите се зголемија за 4 отсто во последниот квартал од 2023 година, според АБИ, бидејќи осигурениците се соочија со зголемени исплати за справување со домовите во Велика Британија погодени од низа бури.

Ли Џонс, водач на проектот за копнени геоматски истражувања во Британскиот геолошки институт, додава дека „Иако треба да внимаваме да забележиме дека ова се проекции, сопствениците на имот може да помогнат да се ограничат потенцијалните ефекти од идните прашања поврзани со пропаѓање“.

„Чекорите што може да ги преземат сопствениците на имотот се да бидат свесни за ефектите од поставувањето на непропустливи погони, патеки или цврстина и од садењето или отстранувањето дрвја блиску до имотот, што може да има влијание врз профилите на влага во почвата“.

Покрај тоа што влијае на осигурувањето на домот, проблемите со пропаѓањето може да ја ограничат способноста на сопственикот на куќата да добие хипотека на имот. Хипотекарните заемодавци бараат од заемопримачот да го осигура нивниот имот како услов за понуда за хипотека.

„Ако не можете да добиете осигурување, не можете да ја добиете хипотеката“, рече Скот Тејлор-Бар, член на одборот на трговското тело Здружение на посредници за хипотеки.

„Значи, како што поплавите секако, но во помал степен пропаѓањето, спречува се повеќе и повеќе имоти да бидат осигурени, ги спречува и тие да бидат под хипотека; решението не е толку специјализиран заемодавател, туку специјализиран осигурител кој ќе ги преземе овие ризици“.

Слични содржини