Кога е најдобро време за земање антидепресиви?

од Stefanija Kuzmanovska

Речиси 30 отсто од возрасните ќе доживеат анксиозно растројство во одреден момент од нивниот живот, наведе Американското психијатриско здружение.

Времето е важно за одредени лекови, а одредени лекови се дизајнирани да се земаат со или без храна. Секако, важно е да разговарате со вашиот лекар за сето ова пред да земете какви било лекови.

Класа на антидепресиви познати како селективни инхибитори за повторно земање на серотонин (SSRI) работат на зголемување на количината на серотонин во вашето тело, природна супстанца во мозокот која помага во одржување на менталната рамнотежа.

Општата цел на земањето на овие антидепресиви е да ве направи помалку вознемирени, а лекот генерално добро делува кај луѓето. SSRI како есциталопрам го одржуваат хормонот за добро чувство серотонин да циркулира во телото подолго за да го подобрат расположението.

„Овие антидепресиви се дизајнирани да се земаат еднаш дневно, а од вас зависи кога ќе го земете. Може да се зема наутро или попладне“, вели д-р Питер Мартин, професор по психијатрија и бихејвиорални науки во Медицинскиот центар на универзитетот Вандербилт.

Размислете за вашиот животен стил кога одлучувате кога да го земате овој лек, како и до што всушност да се придржувате. Важно е да имате редовно време од денот за да го земате.

Имајте го ова на ум, сепак, и сигурно ќе следите како антидепресивот влијае на вашиот сон. Затоа се предлага лекот да се зема наутро за да не влијае негативно на сонот. Некои пациенти може да откријат дека лекот ги прави поспани – во тој случај, може да се земе навечер пред спиење. Причината е едноставна, а се крие во вашата биологија, односно како серотонинот лично влијае на вас.

Слични содржини