Јагодите се вкусно, нискокалорично овошје полно со витамини, минерали и моќни антиоксиданси кои вреди да се консумираат.
Ова овошје е корисно за зајакнување на имунолошкиот систем и заштита на срцето, а исто така е полно со витамини и има малку калории. Ако сте на диета, важно е да внимавате на внесот на калории, иако јагодите имаат помалку калории од другите овошја.
Јагодите се одличен извор на витамин Ц, моќен антиоксиданс неопходен за имунолошкиот систем и здравјето на кожата. Овие намирници се исто така богати со калиум, кој помага во регулирањето на крвниот притисок и е неопходен за многу телесни функции. Покрај тоа, јагодите содржат растворливи и нерастворливи влакна кои се неопходни за здравјето на дигестивниот систем, чувството на ситост и можат да помогнат при губење на тежината.
Манганот, кој јагодите го содржат во траги, е вклучен во многу телесни процеси. Покрај тоа, ова овошје е богато со антиоксиданси како што се пеларгонидин, елагинска киселина и елагитанин, а овие соединенија ги штитат клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали.
Исто така, јагодите не предизвикуваат нагло зголемување на нивото на шеќер во крвта по консумирањето. Сето ова ги тера јагодите да го забават варењето на гликозата и да ги намалат скоковите на шеќер и инсулин по оброк богат со јаглехидрати. Поради ова, тие се сметаат за безбедни за луѓе со дијабетес и корисни во спречувањето на метаболички синдром и дијабетес тип 2.
Високата содржина на витамин Ц ги прави јагодите моќен засилувач на имунитетот. Исто така, витаминот Ц е клучен за синтезата на колаген, протеин важен за еластичноста и здравјето на кожата и помага во заздравувањето на раните.
Антиоксидансите во јагодите, особено флавоноидите, ги штитат мозочните клетки од оштетување и го намалуваат воспалението во мозокот. Според експертите, редовната консумација на јагоди може да го забави когнитивниот пад поврзан со стареењето и да го намали ризикот од развој на Алцхајмерова болест.