Кој не ја поддржа препораката за прием на Косово во Советот на Европа?

од Vladimir Zorba

Од 29-те претставници во Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ), кои синоќа гласаа против препораката за членство на Косово во Советот на Европа, осум од нив се од Шпанија.

Против беа и четворица пратеници од Унгарија, двајца од Кипар, а од пет пратеници од Грција само еден глас против.

Против гласаше и еден пратеник од Германија. Против гласаа и двајца пратеници од Франција и еден од Италија.

Против беа седум члена на српската делегација, како и Маја Вукиќевиќ од Црна Гора, како и Сњежана Новаковиќ и Бранислав Бореновиќ од Босна и Херцеговина.

За прием на Косово во Советот на Европа гласаа 131 од 171 присутен член на ПС на СE. Меѓу 11-те воздржани има и еден пратеник од Црна Гора, шест Италијанци и тројца Молдавци, како и еден Германец, објавено е на веб-страницата на ПССЕ.

Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) синоќа ја усвои препораката дека Косово одобри да стане членка на Советот на Европа (СЕ) и одлучи да го следи исполнувањето на обемната листа на обврски за пристапување, од кои прашањето за формирање на Заедницата на српските општини (ЗСО) треба да биде вклучено во идно разгледување на Комитетот на министри на СЕ по барањето на Косово за приклучување кон СЕ како постпристапна обврска.

По усвојувањето на извештајот на Дора Бакојани, Парламентарното собрание на Советот на Европа ќе испрати препорака за прием до Комитетот на министри за надворешни работи, кој конечната одлука ја донесува со двотретинско мнозинство од министрите или амбасадорите кои ги претставуваат а кои се присутни во моментот на гласањето.

Состанокот на Комитетот на министри треба да се одржи од 16 до 17 мај во Стразбур.

Слични содржини