Колку често треба да ја проверуваме крвта?

од Vladimir Zorba

Проверувањето на КРВТА е еден од најчестите лабораториски тестови. Често е дел од рутински или систематски прегледи, а првенствено помага во проценката на здравствената состојба на човекот, но и во процесот на дијагностицирање и следење на одредена болест. Меѓу лабораториските тестови на крвта, најпозната е таканаречената комплетна крвна слика (CBC), а многу луѓе ги интересира колку често треба да се прави.

Како што објаснуваат лекарите, тоа зависи од многу различни фактори. Сепак, тие препорачуваат рутински тестови на крвта на своите пациенти најмалку еднаш годишно. Тие ги сметаат за важни пред се за следење на општата здравствена состојба и рано откривање на било која болест.

Проверувањето на крв буквално може да ни го спаси животот и да го обезбеди потребниот третман пред болеста да стане комплицирана.

Кога станува збор за хронични пациенти кои земаат лекови, понекогаш лекарите препорачуваат земање крв двапати годишно, а во исклучителни случаи и почесто. Истото важи и ако имате постојани необични симптоми како што се замор, абнормалности на кожата или ноктите, губење на косата и необјаснето губење на тежината или тежината.

Слични содржини