Колку долго може да издржи варено јајце пред да се расипе?

од Nikola Popovski

Најлошо е кога ќе се израдуваме на варено јајце неколку дена по Велигден, а тоа смрди затоа што се расипало.

После Велигден, остатоците од празничните оброци често се вадат од фрижидер, а бидејќи би било добро да се фрли што помалку храна, обидете се овие остатоци да ги искористите во наредните денови. Тврдо варените јајца се многу хранливи и се одлична опција за здрава ужина или како дел од урамнотежен оброк, а за повеќето луѓе оваа храна останува како вишок и по празниците.

Сепак, она што изненадува е дека варените јајца имаат пократок рок на траење од свежите јајца.

Како правилно да ги чувате варените јајца?

За време на готвењето се отстранува заштитниот слој што ја обложува лушпата, што ги прави јајцата почувствителни на воздух и штетни микроорганизми. Затоа ладењето на варените јајца е исклучително важно кога станува збор за спречување на контаминација или расипување.

Складирањето во фрижидер помага да се забави растот на бактериите бидејќи потенцијално опасните бактерии растат побавно на температури под 4 °C. Избегнувајте варените јајца да ги чувате долго време на собна температура и ставете ги во фрижидер во рок од два часа по варењето.

Исто така, најдобро е да ги чувате во картонска кутија или во херметички сад. Чувајте ги на внатрешната полица, а не на вратата, бидејќи честото отворање и затворање на фрижидерот може да предизвика температурни флуктуации на тоа место.

На почетокот може да забележите необичен мирис во фрижидерот каде што се чуваат тврдо варени јајца. Ова се должи на водородниот сулфид што се формира за време на готвењето. Сепак, тоа е нормално и безопасно, а мирисот обично испарува од нив во рок од неколку часа.

Конечно, не се препорачува замрзнување на тврдо варени јајца бидејќи и белките и жолчките стануваат цврсти и водени, што ги прави непријатна закуска.

Колку долго може да издржи тврдо варено јајце пред да се расипе?

Ако правилно се чува, ќе издржи многу неповолни услови, без разлика дали е тврдо варено или не. Ако не сте сигурни колку долго вашите тврдо варени јајца биле чувани во фрижидер, прво проверете дали на нивните лушпи се формира лигава или варлива содржина. Ако го забележите ова, фрлете го јајцето.

Важно е да не ги јадете јајцата откако ќе се расипат бидејќи тоа може да ве изложи на ризик од болести предизвикани од храна со симптоми како што се дијареа, гадење и повраќање. Расипано тврдо варено јајце може да има исклучително непријатен мирис. Ако јајцето сè уште има лушпа, можеби ќе треба да го скршите за да го помирисате.

Слични содржини