Колку е штетно да се пие вода која стоела преку ноќ?

од Stefanija Kuzmanovska

Оставањето чаша вода на масичката покрај креветот е релативно вообичаена практика. Ако се разбудите жедни среде ноќ или наутро, ќе бидете благодарни за лесно достапните течности. Но, дали оваа практика е навистина добра за вашето здравје?

Иако водата нема рок на траење и не може да се расипе, треба добро да размислите пред да одлучите да пиете вода која стоела преку ноќ. Д-р Кели Џонс-Арбор од National Capital Poison Center откри што може да се случи ако пиете вода која останала преку ноќ.

Контаминација
Без капак, загадувачите можат да навлезат во вашата чаша вода. Стаклото е чувствително на контаминација со прашина и инсекти.

Иако вашето тело ги вари инсектите исто како и секоја друга храна, многу луѓе нема да бидат среќни да слушнат дека со пиењето вода од чаша која стоела преку ноќ може да голтне и инсект.

Сепак, истражувањата покажуваат дека токсични хемикалии можат да се најдат во домашната прашина, а со текот на времето, внесувањето големи количини е поврзано со здравствени проблеми.

Горчлив вкус
Ако некогаш сте испиле чаша вода што останала преку ноќ, можеби сте забележале суптилна разлика во вкусот. Тоа е затоа што кога ќе оставите чаша вода преку ноќ, гасовите во воздухот вклучувајќи го и јаглерод диоксидот се раствораат во водата. Така, јаглеродниот диоксид се претвора во јаглеродна киселина и водата станува горчлива.

Бактерии
Во нашата уста има околу 700 видови на микроби, а пиењето од чаша ќе резултира со повторно испирање, што значи дека водата ќе се измеша со бактериите во устата пред да се вратат во чашата.

Иако нашите бактерии веројатно нема да предизвикаат штетни ефекти ако повторно употребиме шише со вода или чаша откако сме ја оставиле преку ноќ, тие бактерии можат да бидат штетни за другите луѓе и обратно.

Значи, колку е навистина лошо да се пие вода што стоела преку ноќ?

Водата за пиење која стоела преку ноќ генерално го менува вкусот, но не и безбедноста на водата за пиење. Работите кои можеби ќе ви изгледаат одвратни, би можеле да завршат во вашата чаша, како инсекти и прашина, но веројатно се безопасни.

„Генерално, иако водата можеби нема да има толку добар вкус ако ја оставите преку ноќ, малку е веројатно дека некој ќе се разболи. Воглавно, безбедно е да се пие вода што е оставена преку ноќ се додека нема видлива контаминација на водата“, заклучува д-р Џонсон-Арбор.

Слични содржини