Колку одмор дневно му треба на срцето за да биде здраво?

од Vladimir Zorba

Со возраста, обврските се зголемуваат во животот на човекот, а се намалува бројот на часови кои остануваат за спиење.

Сепак, потребно е навреме да се создадат здрави навики, бидејќи телото се навикнува на одреден број часови потребни за спиење, а доколку не сте спиеле доволно, телото ќе ве потсети на тоа.

На тинејџерите им требаат помеѓу 8 и 10 часа

На тинејџерките и средношколците во просек им требаат од осум до 10 часа сон, но ништо нема да пропуштат ако спијат еден час подолго или пократко.

Постојаната употреба на мобилни телефони и интернет може да ја намали способноста на телото да падне во квалитетен и добар сон, па затоа е важно да ги исклучите сите електрични уреди во просторијата еден час пред спиење.

Во овој период тие учат, се социјално активни, што влијае на сонот. Научно докажано е дека е многу подобро да си легнеш порано отколку да учиш до доцна во ноќта, иако некој е ноќен був.

На луѓето меѓу 18 и 25 години им требаат 7 до 9 часа сон

Истражувањето спроведено во Австралија покажало дека 70 отсто од луѓето мислат дека нивното расположение и секојдневните активности се поврзани со недостаток на сон.

Луѓето кои студираат или работат, на возраст од 18 до 25 години, треба да спијат седум до девет часа.

Не се препорачува да бидете изложени на силна светлина и да имате сериозен разговор пред спиење. Треба да ја намалите и количината на кофеин по ручекот, бидејќи кафето останува во нашиот организам со часови.

Луѓето на возраст меѓу 25 и 50 години треба да спијат помеѓу 7 и 9 часа

Луѓето на возраст од 25 до 50 години треба да спијат седум до девет часа на ден. Експертите предупредуваат дека без разлика на работните места и обврските на децата, мајките мора да најдат начин како да добијат квалитетен сон.

Напротив, тие можат да му наштетат на здравјето, да се здебелат, а недостатокот на сон може да влијае на нивниот имунитет.

По 50 години, потребни ви се минимум 7 часа сон

Жените над 50 години можат да останат здрави и одморени со седум или осум часа сон. Мажите исто така.

Недостатокот на сон може да предизвика бројни проблеми.

Истражувањата покажаа дека хроничниот недостаток на сон е тесно поврзан со депресија, промени на кожата или било каков проблем со кожата бидејќи кожата сама се регенерира за време на спиењето.

Редовниот и квалитетен сон може да обезбеди продуктивност, повеќе енергија и генерално да придонесе за здравјето на телото и срцето како орган кој го започнува овој механизам.

Слични содржини