Колку вода треба да пиете дневно?

од desk4

Со доаѓањето на летните горештини, телото е изложено на дополнително губење на течности, а доколку не му обезбедите на организмот доволно течности, можно е да дојде до дехидрација. Дехидрираноста може да е лесна, умерена и тешка и може да предизвика вртоглавица, поспаност, недостаток на концентрација и замор, а доколку се изгуби 10% од телесната тежина поради дехидрираност (поради загуба на вода) може да биде фатална.

Затоа, исклучително е важно да обрнете внимание вашето тело да има доволно течности во него. Но, колку вода е потребно за да се одржуваат непречено сите функции во телото?

Потребите за вода се менуваат во зависност од возраста, температурата и напорот на кои сте изложени, и тука ги донесуваме препорачаните количини на вода што се соодветни за умерена активност и температура на околината. За потсетување, како што растат, расте и потребата за вода!

Бебиња

Бебињата до шест месеци кои се исклучиво доени не им е потребна дополнителна вода бидејќи мајчиното млеко е извор на сите потребни хранливи материи за правилен раст и развој. Дали знаевте дека мајчиното млеко содржи скоро 90% вода? Со воведување на цврста храна, потребно е да се воведат првите капки вода по оброкот. Чувајте ја водата на собна температура за да избегнете варење.

Деца од 1 до 3 години

За мали деца на возраст од 1 до 2 години, соодветниот дневен внес на вода, вклучително и вода содржана во храната и водата што ја пијат, се смета од 1,1 до 1,2 l, а за деца од 2 до 3 години, околу 1,3 l на ден . Бидејќи здравите навики се стекнуваат од раното детство, препорачливо е да му понудите на вашето дете вода како најздрав пијалок на оваа возраст.

Деца од 4 до 8 години

На децата на оваа возраст потребно им е 1,6 литри вода на ден.

Деца од 9 години

Од деветгодишна возраст, препораките за дневно внесување вода се разликуваат за девојчиња и момчиња. На девојчињата им треба 1,9 л, а на момчињата 2,1 л на ден.

Деца од 14 години

Потребите за вода за деца постари од четиринаесет години се изедначуваат со потребите на возрасните, како и на постарите лица.

Зрелоста

Препораката за вкупниот дневен внес на вода за жени е 2 л, а за мажи 2,5 л. Со исклучок на приближно 20% од оваа количина на вода содржана во храната, се препорачува жените да пијат околу 1,6 литри, а мажите околу 2 литри вода на ден.

Бремени жени и доилки

Бремените жени, со општа препорака од 8-10 чаши вода, имаат потреба од дополнителен внес од околу 300 ml на ден, што е потребно за зголемен волумен на крв, амнионска течност и циркулација на фетусот. По породувањето, од исклучително значење е мајките да пијат доволно вода за да се чувствуваат добро и да ја надополнат потребната вода за да создадат доволно млеко. Затоа, мајките кои дојат треба да внесат околу 700 мл повеќе вода од вообичаеното.

Слични содржини