Колку време се задржуваат антителата кај пациенти кои имале потешка клиничка слика?

од Stefanija Kuzmanovska

Кога станува збор за антитела по природна инфекција, кај пациенти кои имале потешка клиничка слика, антителата остануваат сигурно една година, изјави д-р Марија Гњатовиќ за ТВ Б92.

„Што се однесува до поблагата клиничка слика, се случува имунитетот да исчезне по неколку месеци, но може да се случи и тие да траат, затоа што постојано сме во контакт со вирусот“, вели д-р Гњатовиќ.

Како што рече таа, се препорачува сите да примаат вакцини, но оние кои се заразиле со вирусот да не бидат на првата линија за вакцинирање.

Посочува дека вакцинацијата нема да ги намали антителата стекнати со природната имунизација.

„Ставот на имунолозите е дека нема потреба луѓето да се тестираат за антитела. Со мерење, можете само да утврдите дали сте создале одредена заштита. Научно е важно за нас да ги провериме тие податоци, но не секој примател мора да ги проверува“, вели д-р Гњатовиќ.

Препорачливо е да не брзате со тоа, туку да го сторите три до четири недели по втората доза.

loading...

Слични содржини