Во денешниот брз начин на живот, пиењето алкохол е начин за многумина да се опуштат и да се дружат. Сепак, новите истражувања сè повеќе предупредуваат за сериозните здравствени ризици што ги претставуваат дури и два до три алкохолни пијалоци дневно.
Експертите истакнуваат дека алкохолот може да доведе до развој на сериозно оштетување на црниот дроб, вклучувајќи алкохолен хепатитис и цироза. За некои луѓе, особено за оние со дополнителни фактори на ризик како што се дебелина, генетска предиспозиција или претходни проблеми со црниот дроб, дури и мали количини алкохол можат да бидат фатални.
Генерално, се смета дека редовната консумација на повеќе од 30 грама алкохол дневно за мажи (приближно два стандардни пијалоци) и повеќе од 20 грама за жени (приближно еден и пол пијалоци) значително го зголемува ризикот од сериозно оштетување на црниот дроб. Важно е да се напомене дека „стандарден пијалок“ обично значи околу 330 мл пиво, 150 мл вино или 45 мл жестоки пијалоци.
Според студија објавена во списанието „Гастроентерологија и хепатологија“ од JAMA Network Open, консумирањето повеќе од 11,5 стандардни единици алкохол неделно (што одговара на приближно 92 грама алкохол) значително го зголемува ризикот од развој на заболувања на црниот дроб.
Црниот дроб е исклучително отпорен орган и може да се регенерира, но долготрајната и прекумерна консумација на алкохол ја исцрпува неговата способност за регенерација. Откако ќе се развие цироза, штетата е генерално неповратна и може да доведе до фатални компликации, како што се откажување на црниот дроб или рак.
Студија објавена во „Американ журнал за гастроентерологија“ покажа дека консумирањето пет или повеќе пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од развој на цироза на црниот дроб кај двата пола, при што жените се изложени на поголем ризик при пониски нивоа на консумирање.
Дебелината го зголемува ризикот
Ризикот од заболување на црниот дроб значително се зголемува ако лицето е дебело, дури и со помала количина консумирана алкохол.
Самата дебелина може да предизвика масна болест на црниот дроб (стеатоза). Кога внесувањето алкохол, дури и умерено, се додава на постоечкиот замастен црн дроб, оштетувањето на црниот дроб се забрзува, а ризикот од развој на цироза, алкохолен хепатитис и рак на црниот дроб станува значително поголем.
Бадемите и медот го намалуваат холестеролот
Научните студии (како онаа објавена во „Лансет“) покажуваат дека комбинацијата од прекумерна телесна тежина и алкохол има синергистички ефект, т.е. заедно, тие го оштетуваат црниот дроб многу повеќе отколку што би го оштетил секој фактор поединечно.
Дури и мали количини алкохол (помали од препорачаните граници) можат да бидат опасни за луѓе кои се дебели, имаат високо ниво на масти во крвта или имаат висок шеќер во крвта.