Кон: Третиот пик може да трае од 12 до 16 недели

од Nikola Popovski

Коронавирусот во сите земји околу Србија покажува голем потенцијал и се пренесува брзо, затоа што влегуваме во периодот есен-зима кога е најактивен, вели епидемиологот Предраг Кон, додавајќи дека третиот пик може да трае од 12 до 16 недели.

Тој соопштил дека бројот на заразени лица се зголемува во Белград, но и во Крагуевац и Ваљево и дека од примената на епидемиолошките мерки зависи колку ќе се забави ширењето.

„Само зависи од нашето однесување колку ќе го забавиме. Може да трае 12 до 16 недели со забавување. Колку повеќе го забавуваме, толку помалку луѓе ќе имаат трагичен исход“, изјавил Кон.

Тој забележува дека е важно да се носат маски на отворено во пешачки зони каде што е невозможно да се контролираат растојанијата.

„Се препорачува да се носи маска насекаде и на секое место. Единствената земја што се држи до издавањето на коронавирусот е Кина, бидејќи сите носат маски постојано. Благодарение на тоа, таквата популарна нација нема ниту еден случај на зараза“, нагласил Кон.

Тој објаснил дека ако сите носат маски, заштитата од пренесување на вирусот е 99 проценти.

Ако само едно лице носи маска, и никој не носи околу него, тогаш тој е заштитен само 30 проценти.

Кон забележува дека е важна колективната свест, дека со примена на препорачаните мерки, преносот на вирусот може да се намали додека немаме вакцина.

loading...

Слични содржини