Тежок пораз за „Самоопределување“ на косовските избори

од Milan1

„Самоопределување“ ќе има градоначалници само во четири општини во Косово.

Партијата на косовскиот премиер Албен Курти, Самоопределување победи во Гњилане, Каменица, Подујево и Штимље, а во вториот круг од локалните избори на Косово, кандидатите од оваа партија беа поразени во осум општини.

Според податоците на официјалната веб-страница на ЦИК, партијата на Курти загубила во Приштина, Призрен, Ѓаковица, Качаник, Ораховец, Витина, Косово Поље и Обилиќ.

Самоопределување во 12 општини, од 38 во Косово имаше кандидати во вториот круг.
Во првиот круг на изборите Самоопределување не победи во ниту една општина, од 17 во кои гласањето за градоначалник заврши на 17 октомври.

Слични содржини