Коњуфца: Доколку Србија не биде казнета, постои ризик да се повтори терористичкиот напад

од Илинка Илиоска
117 прегледи

Претседателот на Собранието на Косово, Глаук Коњуфца, го информирал претседателот на Националниот совет на Швајцарија, Ерик Нусбаумер за безбедноста во земјата и побарал Србија да биде казнета за терористичкиот напад во Бањска.

„Неизбежната тема беше безбедноста и опасностите со кои се соочуваме, поради територијалните претензии на Србија кон Косово. Му ја изразив мојата загриженост на претседателот дека доколку Србија остане неказнета за терористичката агресија во Бањска, Србија ќе го повтори ова сценарио, но во многу поголеми размери. Србија треба да се гледа не само како опасност за Косово, туку и за мирот и стабилноста на целиот Западен Балкан“, рече Конуфца.

Коњуфца му се заблагодари на претседателот Нусбаумер за поддршката на Швајцарија во нејзините напори да се приклучи на Советот на Европа. Тој рече дека интеграцијата на Косово во ЕУ е унија во политички, културни и цивилизациски вредности. Тој зборуваше и за албанската дијаспора во оваа земја.

„За многу граѓани на Косово, Швајцарија беше и втора татковина, кои, принудени од дискриминаторските политички, економски и општествени околности на поранешна Југославија, најдоа политичко засолниште и социо-економска поддршка за своите семејства во Швајцарија и никогаш не го заборавија Косово“, изјави Коњуфца.

Слични содржини