Ковачев ја поддржува петицијата за одземање на бугарското државјанство на лица кои шират говор на омраза против Бугарија

од Vladimir Zorba

Ја поддржувам иницијативата на Димче Јамандиев од Велес и другите македонски Бугари да се создаде можност за одземање на бугарското државјанство на лица кои го добиле по потекло, кои се носители на говор на омраза кон Бугарија и Бугарите. Ова го објави европратеникот Андреј Ковачев на својата Фејсбук страница.

На страницата „Бугарите од Македонија – Димче Јамандиев“ се упатува повик до сите владини и невладини организации и граѓани на Република Бугарија да се приклучат на иницијативата.

„Ги повикуваме државните институции да започнат постапка за одземање на бугарско државјанство на сите лица, државјани на Република Северна Македонија, за кои постојат неспорни докази дека шират омраза и вршат злосторства од омраза врз Бугарија, Бугарите или луѓето со бугарска самосвест“, се вели во апелот на „Бугарите од Македонија“.

Андреј Ковачев потсетува дека со години наназад неколкупати лично им пристапувал на бугарските власти со предлози во иста насока.

„Крајно време е сите отворени бугарофоби во Република Северна Македонија (РСМ), кои се стекнале со бугарско државјанство врз основа на нивното докажано бугарско потекло и декларирале бугарска самосвест, да бидат објавени во јавен регистар, а државјанството да им биде одземено од нив“, пишува европратеникот.

„Овие луѓе, особено оние кои имаат јавни функции, политичари, министри, пратеници, градоначалници, новинари или обични политичари, исто така мора да бидат изложени дека земале државјанство на земја што ја мразат, но ги лажат своите следбеници дека немаат“, посочи Ковачев.

Ковачев потсетува и дека пратеничката група на ГЕРБ-СДС веќе има поднесено сличен предлог-закон во претходниот парламент. Според него, овие измени мора итно да бидат усвоени од следното Народно собрание.

Слични содржини