Топла крем супа за дождливи денови.
Состојки:
– 450 гр пилешко бело месо
– 4 моркови
– 1/2 карфиол
– 2 главици кромид
– 1 лажица путер
– 3 лажици кари зачини
– 2 коцки за супа
– 1,5 дл вода
– 2 прачки праз
– 3 лажици павлака за готвење
– сол, бибер
Подготовка:
Морковот, карфиолот и кромидот исчистете ги, па исечете ги на мали коцки.
Растопете го и загрејте го путерот во тава, додадете го карито и мешајте околу 30 секунди. Додадете го сечканиот зеленчук, па зачинете го и динстајте неколку минути.
Истурете вода, додадете ги коцките за супа и оставете да зоврие. Додадете го пилешкото бело месо исечкано на коцки и варете поклопено 20 минути.
По 20 минути извадете го месото и измешајте го зеленчукот во блендер. Повторно се става на шпорет, се додава празот исечкан на прстени. На крајот се додава павлаката за готвење.
Гответе уште неколку минути, а потоа додадете повеќе сол и бибер доколку е потребно.
На Здравје!