Кремљ: НАТО ритуално го жртвува украинскиот народ

од Stefanija Kuzmanovska

НАТО ја смета Русија за противник и е создаден како инструмент за конфронтација и задржување на нашата земја, изјави портпаролот на рускиот претседател Дмитриј Песков.

„НАТО ја смета Русија за противник. Постојано повторувам, НАТО е сојуз кој е создаден како инструмент за конфронтација. Замислен е, а неговата архитектура е изградена така што во суштина е инструмент за конфронтација и алатка за задржување на нашата земја на овој или оној начин. Затоа, што и да составуваат, какви и да дадат изјави, главната цел на овој сојуз, како што гледаме, е токму тоа. Се разбира, алијансата ја анализира ситуацијата, алијансата ја гледа вистинската состојба на работите. Алијансата до сега не се откажа од плановите да ја задржи Русија и ритуално да го жртвува украинскиот народ во борбата против Русија“, одговори Песков на прашањето дали постои ризик од ескалација на конфликтот меѓу Русија и НАТО.

Тој истакна дека Кремљ совршено ја разбира ситуацијата и гради понатамошна линија на дејствување токму во согласност со оваа реалност.

„Специјалната воена операција продолжува“, додаде Песков.

Слични содржини