Кривокапиќ: Ако издржи владата, просечната плата ќе биде 1.000 евра до 2025 година

од Nikola Popovski

Ако владата трае цели два мандати, црногорските граѓани можат да очекуваат просечна плата од 1.000 евра до 2025 година, рече црногорскиот премиер Здравко Кривокапиќ на денешниот Бизнис форум во Бијело Поље.

Претседателот на владата, нагласувајќи дека е свесен за одговорноста за првиот изговорен збор, вети дека ако оваа влада биде на чело на државата до 2028 година, тоа значи два мандати, можеби без него на фотелја, но кој ќе има јасна визија за идниот развој на Црна Гора, просечната плата во 2025 година ќе биде 1000 евра, што е двојно повеќе од сегашниот просек, пренесува подгорички „Вијести“.

„Пред неколку недели пресметавме дека ќе биде така, ако се реализираат само 50 проценти од она што го планиравме. Ако граѓанинот не се чувствува подобро, тогаш нема демократија, нема граѓанска Црна Гора, нема еколошка, нема економска. Само преку економски развој можеме да ги победиме сите непријатели што направија заговор против Црна Гора “, рече премиерот, ветувајќи поволна средина за сите што сакаат да го инвестираат својот капитал во Црна Гора, која треба да биде„ состојба на сите нас, без оглед на религија, нација, приход“…

„Нема да имаме парцијални решенија, ќе имаме целосни решенија. Не затоа што е кажано од еден премиер, туку затоа што е така насекаде во светот. Сакаме да учиме од тој свет, секој проблем што го имате е можност да се реши, и оваа влада не бега од проблемот, напротив, имаме добри намери во корист на оваа наша единствена земја“, рече црногорскиот премиер.

Тој посочи дека луѓето се најголемиот главен град на Црна Гора и дека најголемите надежи треба да се стават во расадникот за природни ресурси, но не како што тоа го правеше претходната влада, „со изградба на најголем број мали хидроцентрали за задоволување на приватните интереси, речна вода во цевки“.

Премиерот посочи дека во име на владата може да им гарантира на сите од дијаспората дека во моментов во Црна Гора има нула корупција и откри наводни предупредувања за корупција, дури и од некои амбасадори.

„Да, никој, но буквално никој нема да може да ве рекетира. Ќе ви кажам дека на многу средби со инвеститори, па дури и со некои амбасадори, ги добив тие предупредувања. Таму каде што владее корупцијата, нема среќа. Сакаме општество во кое секој до нас ќе го почувствува тоа подобрување“, рече премиерот.

Слични содржини