Курти: Ги исполнивме сите барања на ЕУ, членството мора да се заснова на меритократија

од Илинка Илиоска

Косовскиот премиер Албин Курти изјави дека државата ги исполнила сите барања на Европската унија за укинување на рестриктивните мерки што блокот ги воведе кон Косово.

Европската комисија пред една година воведе казнени мерки против Косово поради ескалацијата на безбедносната ситуација на северот на земјата.

Курти рече дека минатата недела ЕУ го одобрила Планот за економски раст – вреден 6 милијарди евра – за Западен Балкан, чија една од целите е да се забрза членството на регионот во блокот.

„Мерките, кои се на сила против Косово, се во спротивност со напорите на регионот за забрзана интеграција во ЕУ, особено во Планот за раст и неговата цел. Од друга страна, продолжуваме со нашите напори да отвориме повеќе можности во рамките на реформскиот дијалог со ЕУ. Во овој контекст, ги исполнивме сите барања на ЕУ за укинување на рестриктивните мерки и овие мерки мора да бидат отстранети“, рече Курти на состанокот на Министерскиот совет за евроинтеграции на 2 мај.

Мерките наметнати од ЕУ кон Косово опфаќаа: привремено суспендирање на работните групи за Спогодбата за стабилизација и асоцијација, непоканување на Косово на состаноци на високо ниво и прекинување на билатералните посети.

Исто така, суспендирано е програмирањето на средствата за Косово, кои беа планирани да се испорачаат преку Инвестициската рамка во Западен Балкан и ИПА 2024 (Претпристапни инструменти).

По казнените мерки Косово остана надвор од грантовите што ЕУ ги одобри во јули минатата година, во износ од 2,1 милијарди евра.

На крајот на април, неколку дипломатски извори во ЕУ за Радио Слободна Европа изјавија дека повеќето земји испраќачи на блокот се за укинување на сите мерки против Косово, додека помал број држави сакаат нивното отстранување да се врши постепено.

Според овие извори, ниту една земја членка на ЕУ не се изразила против укинувањето на мерките.

На состанокот на Министерскиот совет Курти зборуваше и за аспирациите на Косово да стане членка на Европската унија.

Тој рече дека Приштина е подготвена да добие статус на земја кандидат и да отвори преговори за членство во блокот.

„Сметаме дека членството во ЕУ треба да се заснова на меритократија. Како најнапредна демократија во регионот, подготвени сме да одговориме на илјадници технички прашања кои доаѓаат од Европската комисија. Споредено со регионот, Косово не само што е подготвено за кандидатски статус, туку и да ги отвори преговорите и многуте поглавја за членство. Членството во Европската Унија е стратешки избор. Направивме избори, затоа Агендата за европски реформи во нашата Влада од почетокот на мандатот се третира многу сериозно“, изјави Курти.

На 15 декември 2022 година, Косово аплицираше за членство во ЕУ. Косово е единствената земја од Западен Балкан која нема статус на земја кандидат за членство во унијата.

Слични содржини