Квентин Тарантино откри кој филм го истрауматизирал кога бил дете

од Vladimir Zorba

Режисерот Квентин Тарантино во својата кариера снимил бројни филмови кои ги воодушевиле и шокирале критичарите и публиката, но има еден филм кој го шокирал и го истрауматизирал кога бил дете. Можеби многумина би претпоставиле дека се работи за хорор филм, но славниот режисер бил под влијание на анимирана класика на Дизни.

Како што објави магазинот Far Out, Тарантино бил трауматизиран од филмот „Бамби“ од 1942 година како дете. Ова воопшто не е изненадувачки со оглед на одредени сцени во филмот кои не се соодветни за детската возраст.

„Бамби се раздели од мајка си, ловецот што ја застрела мајка му и тој страшен шумски пожар ме вознемири повеќе од кој било друг филм што сум го гледал. Беше како да ја гледав апокалипсата од перспектива на животните“, забележа режисерот во својата книга „Cinema Speculation“, пренесе Far Out.

Тој додаде дека овој филм „ги трауматизирал децата со децении. Но, мислам дека, дури и повеќе од психолошката динамика на заплетот, неочекуваниот пресврт во филмот ми предизвикал таков шок“, пренесува Far Out.

Тарантино истакна дека проблемот бил и во начинот на кој филмот бил претставен во рекламите.

„ТВ рекламите не ја истакнаа вистинската природа на филмот. Напротив, тие се фокусираа на лудоријата на симпатичниот Бамби и неговите пријатели. Ништо не ме подготви за потресниот пресврт на настаните. Да бев поподготвен за она што го требаше да видам, поинаку ќе влијаеше на мене“, заклучи режисерот.

Слични содржини