Лагард: Сите масовно ги потценивме закрепнувањето и инфлацијата

од Vladimir Zorba

Пандемијата им одржа важна лекција на светските економии и ги научи на скромност, бидејќи сите масовно го потценуваа закрепнувањето, вработеноста и инфлацијата. Ова мислење пред CNBC го изрази претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

„Ако нешто научивме од пандемијата, тоа е лекција за скромност. Сите гi потценивме закрепнувањето, учеството на вработеноста и инфлацијата“, рече Лагард.

Таа посочи дека особено на Стариот континент економиите „предолго страдаат од прениска инфлација“, па затоа вреди да се испита што го предизвикува сегашниот раст на цените и дали тој ќе биде одржлив. „Се обидуваме да откриеме колку долго [инфлацијата] ќе трае, бидејќи тоа е клучот за да се направи одговор на монетарната политика“, рече Лагард, додавајќи дека и геополитичките фактори играат улога.

Сепак, претседателот на ЕЦБ ја повтори својата мантра дека цените ќе го забават растот оваа година. „Во моментов очекуваме цените на енергијата да се стабилизираат во 2022 година, проблемите со снабдувањето и инфлацијата постепено ќе се забават“, рече централниот банкар, но рече дека „има многу неизвесност“ и дека овие изгледи се предмет на промена.

Сепак, Лагард беше категорична дека инфлацијата во еврозоната веројатно нема да ги достигне рекордните нивоа во САД.

„Ако завршиме со купување средства, ќе се свртиме кон други инструменти, вклучително и зголемување на каматните стапки“, рече Лагард.

На последниот состанок во декември, ЕЦБ одлучи да стави крај на пандемичната програма за купување хартии од вредност, наречена PEPP.

Еден ден претходно, пред француската радио станица „France Inter“, Лагард се изјасни против брзиот пораст на каматните стапки и покрај високата инфлација во еврозоната. Европската централна банка не треба да води таква агресивна монетарна политика каква што најверојатно ќе преземе ФЕД, рече Лагард. „Циклусот на економско закрепнување на САД е пред европскиот“, посочи таа. „Значи, ги имаме сите причини да не дејствуваме толку брзо и жестоко како што би замислиле дека ФЕД ќе направи“.

Федералните резерви на САД веќе ја објавија можноста за три зголемувања на каматните стапки во 2022 година. Централната банка може да ја зголеми основната каматна стапка веќе во март. Причината за тоа е високата инфлација. Последните податоци покажуваат дека растот на цените во САД достигна највисоко ниво во последните 40 години. Сепак, инфлацијата во еврозоната, исто така, достигна врв во декември, главно поради зголемувањето на цените на енергијата.

Слични содржини