Лекар предупредува на четири симптоми на рак на дебелото црево

од Vladimir Zorba

Ракот е болест што се јавува кога абнормалните клетки се делат и се шират на неконтролиран начин. Овие клетки можат да ги оштетат и блиските ткива и органи. Постојат повеќе од 200 видови на рак кои можат да влијаат на човечкото тело и тие зависат од тоа каде започнуваат во телото.

Ракот на дебелото црево е трет најчест рак во светот и сочинува приближно 10 проценти од сите случаи на рак. Исто така, има висока стапка на смртност, предизвикувајќи околу 16.000 смртни случаи годишно.

Затоа, важно е да бидете свесни за кој било од предупредувачките знаци, бидејќи тоа може да ви го спаси животот. Имајќи го тоа на ум, колоректалниот хирург д-р Џејмс Кинрос сподели важни симптоми на рак на дебелото црево на кои треба да внимавате.

1. Крв во столицата

Ако забележиме крв во столицата, но немаме хемороиди, ова може да биде предупредувачки знак дека нешто не е во ред.

„Обично вашиот лекар ќе ве замоли да му дадете примерок од столицата, а тој ќе користи фекален имунохемиски тест (FIT) за да открие каква било окултна крв во вашата столица. Ова ќе му помогне да процени дали треба да испита потенцијален рак на дебелото црево или друг проблем“, објасни д-р Кинрос за „Дејли експрес“.

2. Абдоминални болки

Постојаните болки во стомакот, грчеви или непријатност, особено ако се придружени со надуеност, може да бидат знак за рак на дебелото црево.

„Сепак, многу состојби можат да предизвикаат абдоминална болка, па затоа е неопходно дополнително тестирање за точна дијагноза“, додава хирургот.

3. Необјаснето губење на тежината

Д-р. Кинрос предупредува: „Ненамерното губење на тежината, без промени во исхраната или навиките за вежбање, може да биде знак за различни здравствени проблеми, вклучително и рак на дебелото црево“.

4. Болки или грутки во стомакот

Луѓето со рак на дебелото црево може да имаат болка или грутки во стомакот или ректумот. „Иако ова е веројатно безопасно, тоа може да биде знак дека канцероген тумор почнува да се развива во телото. Имајќи го ова на ум, треба да го посетите вашиот општ лекар за да провери дали има нови грутки или грутки што се зголемиле во големина“, заклучи д-р Кинрос.

Слични содржини