Ли: Развојот на Кина е можност за Европа, а не ризик

од Vladimir Zorba

Развојот на Кина е можност, а не ризик за Европа, изјави во неделата кинескиот премиер Ли Џианг за време на состанокот со претседателот на Европскиот совет Шарл Мишел на маргините на 18-от Самит на Г20 во Индија.

„Без разлика сега или во иднина, Кина е и ќе биде сигурен пријател и партнер на Европа“, рече Ли.

Тој рече дека нема геополитички конфликт меѓу Кина и Европа, а камоли фундаментален судир на интереси.

„Кина е подготвена да работи со Европа за подобрување на дијалогот и преговорите, да разговара за воспоставување релевантни механизми за промовирање на сигурноста и стабилноста на економските и трговските односи меѓу Кина и Европа“, рече Ли, поканувајќи уште поголем број европски компании да инвестираат и прават бизнис во Кина. Мишел, од своја страна, рече дека ЕУ е подготвена да биде чесен, кредибилен и конструктивен пријател и партнер на Кина.

„Просперитетна Кина е добра за ЕУ ​​и за поширокиот свет, а ЕУ нема намера да го ограничи развојот на Кина“, рече Мишел за глобалните предизвици како што се климатските промени.

Слични содржини