Лидерите на ЕУ разгледуваат нови опции во битката против Ковид 19

На вечерашниот видео самит, лидерите на Европската унија дискутираат за нови начини за контрола на различните видови на коронавирус, додека експертите предупредуваат дека е потребна итна акција за да се спречи нов бран масовни болести и смртни случаи.

Загрижени дека ќе следи нов скок на бројот на смртни случаи од последиците од инфекцијата, водачите разговараа за дополнителни ограничувања на граничните премини, подобро следење на мутациите на вирусот и подобра координација на мерките за забрана за патување во рамките на Унијата.

Тие едногласно се согласија за заедничка рамка за употреба на брзи антигени тестови и меѓусебно признавање на резултатите од тестовите за PCR низ цела ЕУ, во обид да се олесни преминувањето на границите, следењето на вирусот и третманот.

Таа одлука е важна затоа што не сите земји ги признаа резултатите од тестовите од другите членки на блокот, а во повеќето од нив е потребен негативен тест за коронавирус.

Прашањето за координација на налозите за забрана се чини повеќе барано, со низа различни иницијативи од земјите-членки.

Германската канцеларка Ангела Меркел предупреди дека во отсуство на координација, можеби ќе бидат потребни нови гранични проверки.

Белгија најави дека ќе предложи привремена забрана за патување меѓу земјите-членки што не е потребно, барем до крајот на февруари.

Директорот на Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC), Андреа Амон, рече дека „зголемениот број на инфекции ќе доведе до зголемен број хоспитализирани и мртви луѓе во сите возрасни групи, особено кај постарите лица“.

Околу 400.000 граѓани на ЕУ починаа како резултат на коронавирусот од почетокот на пандемијата.

Во студијата објавена пред самитот, ECDC предупреди на зголемена опасност од нови варијанти на вирусот, слични на оние што се појавија во Велика Британија и Јужна Африка.

Меѓу мерките предложени од ECDC е забраната за патување што не е неопходна и го забрзува процесот на вакцинација.

Но, бидејќи ЕУ не очекува масовна дистрибуција на вакцини пред април, лидерите во меѓувреме треба да најдат ефикасни начини да спречат ширење на нови видови на вирус.

Европската комисија смета дека е од клучно значење подобро да се следат мутациите на вирусот со секвенционирање на геномот, истовремено зголемувајќи ја употребата на брзи анагени тестови.

Слични содржини