Лидија Вукичевиќ: Ми бараа да се соблечам гола во „Жикина династија“

од Vladimir Zorba

Актерката Лидија Вукичевиќ искрено зборуваше за непристојните понуди што ги добила во текот на нејзината кариера и зошто не сакала да се соблекува во „Жикина династија“.

– И за театарски претстави и филмови. Јас категорично одбивав непристојни понуди. Јас можам да бидам груб кон ваквите непристојни понуди. Јас можам да им кажам се и сешто и да завршам со тоа. На пример, ми беше доделена улогата да ја играм големата љубов на Милош Обреновиќ и не ја играв, само затоа што во претходниот филм не се соблеков по барање на снимателот, кој подоцна беше снимател во „Вук Караџиќ“. Тој беше добар со режисерот и рече „Таа нема да се соблече овде, таа ми одговори дрско …“. Среќна сум што не играв, затоа што го истуркав своето – започна актерката, а потоа додаде:

– Не сум против соблекување, јас сум актерка и актерка треба да го стори тоа, ако има причина. Не мислам ништо лошо во врска со тоа, но мора да има оправдување. И, ако некој го користи само вашето физичко, тело, голо, тогаш тоа веќе не е глума. Кај нас е: „ајде само да те соблечеме, да те ставам на постер и тогаш ќе заработиме повеќе“.

Лидија откри дека во „Жикина династија“, требала да се соблече пред Никола Којо, но таа одбила и откри што се случува на снимањето.

– Среде филм, режисерот Зоран Чалиќ, со кого подоцна станав феноменален пријател, се дружевме до крајот на неговиот живот, рече „Еве, сега, треба да се соблечеш“. Не е исто како некој да ми го рече тоа сега, и тогаш кога имав 21 година. Реков „Па, почекај, потпишавме договор, немам соблекување тука“. Потоа рече „Не, не, не, тука треба да се соблечеш , така треба да биде“. Потоа, одеднаш … Кај мене се појавува тоа, и не е инает, туку самозадржување на себе си, достоинство … Ако не се чувате сами – никој нема да ве чува! Секој ќе бара да ве искористи за свое добро, а што е со мене? Ништо.“,додаде таа.

Слични содржини