Линднер: Германците не работат доволно, многу повеќе се работи во Италија, Франција и други земји

од Vladimir Zorba

Германската економија не се сопнува поради недостаток на јавни инвестиции, туку затоа што Германците не работат доволно напорно, изјави министерот за финансии Кристијан Линднер на маргините на пролетниот состанок на Меѓународниот монетарен фонд во Вашингтон, пренесува германската новинска агенција (dpa ).

„Многу повеќе се работи во Италија, Франција и други земји“, рече Линднер во четвртокот.

Тој го припиша ова на регулативите за скратено работно време, демографијата и луѓето кои привремено се преселуваат на работа со скратено работно време бидејќи немаат кому да им ги доверат своите деца.

Линднер, лидер на либералната ФДП, пријателски настроена кон бизнисот, повторно се изјасни за намалување на бирократијата, даночните стимулации за економијата за инвестиции и реформи на пазарот на труд.

Според него, многу од мерките што ги предлага за „економски пресврт“ не чинат ништо, а заштедуваат пари во буџетот и осигурувањето.

„Кога луѓето работат или кога работат повеќе, плаќаат повеќе даноци и добиваат помалку социјални бенефиции“, додаде Линднер.

Слични содржини