Лога со реакција до ВМРО-ДПМНЕ: Јазикот на омраза и лични квалификации кон Кацарска потоа се манифестираат на улица како закани

од Milan1

Министерот за правда Кренар Лога реагираше на соопштението на ВМРО ДПМНЕ за претседателката на Уставен суд,  Добрила Кацарска. Тој во реакцијата ја осудува како што рече „деградирачката реторика на политичката партија која претендира да управува со оваа држава“.

– Остро ја осудуваме деградирачката реторика на политичката партија која претендира да управува со оваа држава. Нападот врз независните институции е неприфатлив јазик за една земја членка на НАТО и земја која се наоѓа пред пристапување во Европската Унија. Како министер и како министертво сме имале период на дебати и со претседателот и Уставниот суд воопшто, но во ниту еден момент тоа не било причина да се девалвира во јазик на омраза и лични квалификации кои потоа се манифестираат на улица и како закани кон носителите на јавни функции. Сè уште има одлуки на Уставниот суд за кои не делиме исти ставови, но во ниту еден момент истите не смеат да послужат како изговор за оспорување на тие пресуди и деградирачки коментари. Ја повикуваме политичката партија ВМРО-ДПМНЕ да се издигне на висината на задачата што ја чека, и да не се однесува како на изборна кампања. Патот на консолидирање на демократските институции поминува низ почитување од страна на партиите и релевантните институции, вели Лога во реакцијата.

Слични содржини