Луѓето пребаруваат „како да се избрише Твитер?“ и масовно ја напуштаат платформата

од Vladimir Zorba
240 прегледи

Корисниците на Twitter во голем број ја напуштаат платформата откако Елон Маск ја презеде сопственоста.

Експертите од безбедносната компанија VPNOverview го користеа Google Trends за да го утврдат зголемувањето на пребарувањата за прашањето „како да се избрише Twitter?“ во текот на изминатата недела, а од преземањето на Маск, изгледа дека пребарувањата се зголемени за дури 500%.

Пребарувањата поврзани со „бојкотирам Twitter“ исто така се зголемија за 4800 проценти во последните седум дена.

Маск ги објави промените на Twitter

Откако стана сопственик, Маск – кој исто така раководи со Tesla и SpaceX – не губеше време на спроведување и објавување значајни промени на Twitter, вклучувајќи отпуштање на директори и распуштање на одборот на директори.

Тој потврди и дека ќе ги натера корисниците на Twitter да плаќаат по осум долари месечно за да имаат син знак до името на нивната сметка и на тој начин да бидат верифицирани.

Маск претходно размислуваше за месечна претплата од 20 долари за синиот знак, но се чини дека ја намали потенцијалната цена по голем број критики.

Тој најави и дека ќе формира Совет за модерација на содржината што ќе собере „различни мислења“.

„Нема големи одлуки за содржината или враќањето на функцијата пред да се состане Советот“, напиша тој на Twitter.

Слични содржини