Луѓето со срцеви заболувања никако не треба да чистат снег

од Stefanija Kuzmanovska

Пациентите со срцеви заболувања се изложени на зголемен ризик од прекумерно оптоварување на срцето на ниски температури, а во најлош случај тоа може да доведе до срцев удар.

Снегот натрупан на прагот обично го повикува сопственикот да го расчисти, но луѓето со срцеви заболувања треба добро да размислат пред да преземат нешто, советуваат лекарите, бидејќи комбинацијата од физички напор, температури под нулата и слабо срце може да предизвика сериозни медицински последици.

Лекарите ги советуваат луѓето кои се лекуваат од срцеви заболувања да не се напрегаат кога температурите паѓаат под нулата.

Крвните садови се стеснуваат на ниски температури и го оптоваруваат срцето, кое мора да работи понапорно за да го снабдува васкуларниот систем со кислород, објаснува кардиологот д-р Томас Војтлендер.

Луѓето на кои им е дијагностициран висок крвен притисок, коронарна срцева болест, ангина пекторис, атријална фибрилација или длабока венска тромбоза во ногата мора да бидат особено внимателни кога ќе дојдат студените денови.

Но, тоа не значи дека не можат да бидат активни во зимските денови. Кардиолозите дефинитивно препорачуваат лесни прошетки.

Германското здружение за кардиологија ги советува срцевите пациенти да носат шал или маска преку носот и устата, бидејќи тоа ќе овозможи потоплиот воздух да стигне до респираторниот систем.

На многу ниски температури, на срцевите болни им се препорачува да не излегуваат од дома, и да вежбаат во затворени простории.

Ова здружение предупредува на студии кои покажуваат дека студените домови се опасни за срцевите болни. Затоа, секој кој има проблеми со срцето треба да остане во загреан простор.

Слични содржини