Луѓето со оваа крвна група имаат „златна крв“ – има само 43 од нив во светот

од Stefanija Kuzmanovska

Постојат четири основни типови на крвни групи – А, Б, АБ и 0, а нивната зачестеност најмногу зависи од нашето потекло, односно генетиката, што исто така е поврзано со групата на народи на кои припаѓаме.

Четирите основни крвни групи се претвораат во осум ако се земе предвид присуството или отсуството на Rh-факторот.

Rh факторот може да биде позитивен или негативен и се одредува со протеини на површината на еритроцитите кои се специфични за секоја крвна група. Покрај овие белковини, постои уште еден вид белковина која некои луѓе ја имаат, додека други ја немаат.

За оние што ја имаат се вели дека се Rh позитивни, додека оние кои ја немаат се Rh негативни. Повеќето луѓе се Rh позитивни. Се проценува дека само 15% од Rh популацијата е негативна.

Сепак, постојат буквално милиони варијации на крвни групи, а најретката меѓу нив е онаа што ја делат само околу 40 луѓе во светот.

Крвната група која ја имаат само неколку луѓе го доби името „Rhnull“.

Овој тип е толку редок што има само 43 луѓе во светот со овој тип на крв.

До 1961 година, кога за прв пат беше дијагностициран кај жена од Абориџина, лекарите мислеа дека ембрион со таков тип ќе умре во матката. Оваа најретка крвна група нема ниту еден од 50 -те антигени од системот Резус, и го доби своето име „златна“ затоа што е толку ретка.

Она што ја прави оваа крв посебна е тоа што е значително подобра како универзален дарител од 0 -тата крвна група и е покомпатибилен со сите други ретки крвни групи, но за жал има само девет живи дарители во светот.

Оваа крвна група се нарекува и златна крв, а оние што ја имаат се привилегирани од една страна бидејќи можат да спасат живот на секого, но доколку се во опасност, само девет луѓе во светот можат да им помогнат.

Слични содржини