Лукашенко ги мобилизира сите воени и полициски сили

од Vladimir Zorba

Претседателот на Белорусија, Александар Лукашенко, предупреди дека ќе ги мобилизира сите постојни средства, вклучително и полициските сили и армијата, заради заштита на земјата.

„Сакам и припадниците на полицијата кои се присутни и припадниците на армијата да разберат дека војната не е војна како порано, туку дека започнува со надворешна агресија“, рече Лукашенко.

„Секоја војна ќе започне одвнатре. Во секој случај, беше во подготовка во нашата земја. Значи, секој треба да разбере дека ќе мобилизираме се што имаме за да ја заштитиме нашата земја, нашите семејства, нашите деца. Би сакал да го разберете тоа“, истакна претседателот на Белорусија на состанокот со вработените во Министерството за внатрешни работи, пренесе БелТА.

Лукашенко ја оцени ситуацијата на западната граница на Белорусија како напната, иако претходно американскиот државен секретар Мајк Помпео го увери дека Белорусија не е загрозена од НАТО.

Тој рече дека нема намера да бега од земјата под притисок на опозицијата.

loading...

Слични содржини