Лукашенко: Успесите на Белорусија секогаш го нервирале Западот

од Milan1

Александар Лукашенко изјави дека ниту тој, ниту некој од воените команданти на републиката не сака војна.

Лукашенко вели дека успесите на Белорусија секогаш го нервирале Западот.Тој посочи дека во последно време многу се зборува за наводната неизбежна војна, што веројатно е многу загрижувачко.

– Сакам да ме разберете не само како претседател, туку и како човек кој е одговорен за вооружените сили. Ниту јас, ниту некој од нашите генерали и воени команданти не сакаме никаква војна, рекол белорускиот лидер, пренесува агенцијата „Белта“.

Тоа, како што додаде, не значи дека ништо не треба да се прави, особено кога за пример го имаат почетокот на Големата патриотска војна. Според Лукашенко, грешките направени тогаш не смеат да се повторат, па затоа треба да бидеме подготвени за секој развој на ситуацијата.

Тој исто така додаде дека успесите на Белорусија отсекогаш го иритирале и го охрабрувале Западот да преземе несоодветни акции против Минск.

– Така беше низ историјата: нашите успеси, се разбира, не им одговараат на нашите конкуренти, пред сè – на геополитичките. Тие отсекогаш го иритирале и провоцирале таканаречениот колективен Запад на несоодветни дејствија против Белорусија, рече Лукашенко на средбата со претставници на Националната академија на науките.

Сепак, како што додаде, и покрај санкциите под кои живее земјата, многу е постигнато.

Слични содржини