Состојки:
– една лажица маслиново масло
– 1 кромид
– 3 чешниња лук, мелени
– 3 лажици доматно пире
– 1 лажица црвен пипер
– 1 коцка супа
– 1 домат исечкан на коцки
– 200 гр макарони
– 2 парчиња пилешко бело месо
– 1 1/2 шолја рендана моцарела
– 1 шолја свежо рендан пармезан
– 1 лажица свежо сечкан магдонос
– сол
– бибер
Подготовка:
Загрејте го маслото во големо тенџере на средна топлина. Додадете го сечканиот кромид и пржете, мешајќи, додека не омекне, околу пет минути. Додадете го лукот и пржете уште една минута додека не замириса. Потоа се прелива со доматното пире и црвен пипер.
Во меѓувреме, растворете ја коцката за супа во вода. Додадете ги доматите и супата во тенџерето и оставете да зоврие.
Сварете ги макароните и пилешкото, кои исто така ги додавате во тавата.
Сето тоа посипете го со моцарела, пармезан и магдонос и зачинете со сол и бибер.
Кога кашкавалот ќе се растопи, спремно е за послужување.