Макрон повика на компромис, ја отфрли владата на национално единство

од Stefanija Kuzmanovska

Францускиот претседател Емануел Макрон ја отфрли идејата за влада на национално единство и рече дека тоа не е оправдано решение за кризата по парламентарните избори во неделата, истовремено повикувајќи на компромис со политичките сили во земјата за да се постигне „јасно мнозинство“.

Обраќајќи им се на Французите за прв пат по изборите во неделата, кога неговата партија го загуби парламентарното мнозинство, Макрон призна дека има зголемени „празнини“ по изборите и ја повика политичката класа да научи да владее и да носи закони поинаку.

Партијата на францускиот претседател не освои апсолутно мнозинство во Националното собрание и мора да формира сојузи, или од случај до случај, или во рамките на коалицијата.

Според конечните изборни резултати, центристите на Макрон освоија најмногу места, 245 од 577, но за апсолутно мнозинство потребни се најмалку 289 места. На второ место е левичарската коалиција, Новата народна еколошка и социјална унија (Nupes) со 131 место, десничарската лидерка на Националното собрание на Марин Ле Пен освои 89 места, додека десничарските републиканци ќе имаат 61 место.

„Треба да градиме компромиси, збогатувања, амандмани, но тоа да го направиме целосно транспарентно, можам да кажам на отворено небо, во желбата да се обединиме и да дејствуваме за нацијата“, рече претседателот во краткото телевизиско обраќање.

Слични содржини