Манчевски: Се работи да се овозможи влез на трет мобилен оператор

од desk2

Државата ќе ги направи неопходните чекори за влез на трет мобилен оператор на пазарот, со цел граѓаните да добијат поквалитетни услуги за пониски цени, најави денеска министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски.

Тој додаде дека за тоа се потребни законски измени за да се овозможи изнајмување на државната инфраструктура на приватните компании.

„Државата не знае што има и потребно е да видиме со каква инфраструктура располагаме за да ја понудиме на потенцијалните инвеститори. Сега постојат законски ограничувања во можноста државната инфраструктура да им се нуди на приватни компании. Исто така има и инфраструктура изградена од приватни компании, која што може да се издава. Целта е, на потенцијалните инвеститори да им претставиме дека, состојбата во државата не е таква каква што е прикажана во законите, туку дека има одредена веќе постоечка инфраструктура која може да се користи. Вака како што е поставено законски, не сме атрактивни за нив бидејќи треба да вложат милионски суми, а повратот може да го направат за 12 години“, објасни Манчевски.

Со потенцијалните инвеститори, нашата делегација ќе се сретне на Светскиот саем на мобилна техлоногија во Барселона, следната недела.

Манчевски вели дека што и да се прави, ќе се има предвид и позицијата на двата мобилни оператори во државата. Не очекува дека за следните две години може да се сменат условите.

Македонија е единствената држава во Европа која има само два мобилни оператори.

Слични содржини