Mastercard и Европол ќе се борат против сајбер-криминалот во Европа

од Vladimir Zorba

Mastercard Europe и Агенцијата за спроведување на законот на Европската унија, Европол, потпишаа партнерство за соработка за усогласување на целите за борба против сајбер-криминалот низ Европа. Договорот ќе им овозможи на двете организации да работат заедно за да споделат сознанија и да ги идентификуваат клучните активности кои би можеле да ја зајакнат сајбер отпорноста во регионот.

Европол, со седиште во Хаг, Холандија, е агенција на Европската унија за спроведување на законот. Ги поддржува 27-те земји-членки на ЕУ во нивната борба против тероризмот, компјутерскиот криминал и другиот сериозен и организиран криминал, со цел да се постигне побезбедна Европа за сите граѓани на Унијата. Како дел од овој договор, Mastercard и Europol ќе работат заедно на зајакнување на отпорноста на регионот на растечкиот сајбер-криминал.

„Помеѓу сите други промени и нарушувања, имаше значително зголемување на сајбер-криминалот минатата година со повеќе прекршувања на приватноста на податоците во 2020 година отколку во последните 15 години заедно“, рече Марк Барнет, претседател на Mastercard Europe. „Јасно е дека ќе бидат потребни заеднички и обединети напори во целиот регион за борба против измамите и хакерите. Нашето партнерство со Европол е знак на единство што ќе ни овозможи да изградиме поголема слика, да ги здружиме нашите ресурси и да најдеме најефикасни начини за борба против сајбер криминалот…“

Како дел од соработката, организациите ќе истражуваат и дискутираат за нови или итни сајбер закани, ќе ги координираат работните групи фокусирани на решавање на конкретни ризици и ќе прават предвидувања за идните закани. Целта е да се зголеми отпорноста во целиот европски финансиски екосистем, односно посигурна иднина во регионот.

Mastercard, исто така, го лансираше Центарот за сајбер отпорност во Ватерло, Белгија, минатата година. Центарот делува како европски центар преку кој Mastercard ја поттикнува соработката помеѓу регулаторите и компаниите во приватниот и јавниот сектор. Центарот, исто така, му дозволува на MasterCard тесно да соработува со агенциите за спроведување на законот – како што е Европол – и да ја зголеми ефикасноста за време на глобални настани, природни катастрофи, услуги и безбедносни инциденти.

Слични содржини