Мажите и жените имаат помалку секс од било кога досега, особено помладата генерација

од Vladimir Zorba

Луѓето имаат помалку секс од било кога досега, а падот е видлив кај помладите возрасни, особено кај мажите. Овој тренд можеби има повеќе врска со интернетот и апликациите за запознавање отколку со моралот, стравот од бременост или лесен пристап до порнографија.

Приближно 1 од 3 мажи на возраст од 18 до 24 години не пријавил никаква сексуална активност во изминатата година, според новата студија објавена во JAMA Network Open.

Минатогодишната сексуална неактивност порасна од речиси 19 отсто на 31 отсто кај мажите на возраст од 18 до 24 години, според истражувачите предводени од д-р Питер Уеда, истражувач во Институтот Каролинска во Стокхолм.

Сексуалната неактивност кај жените на иста возраст остана релативно константна, зголемувајќи се од 15 проценти на 19 проценти во истиот временски период.

Студијата, исто така, покажа дека сексуалната активност значително се намалила кај мажите и жените на возраст од 25 до 34 години (од претходните 7 проценти неактивни, таа се зголемила на 14 проценти кај мажите, а од претходните 7 проценти на 12 проценти кај жените).

Сексуалната активност не се намалила кај возрасните на возраст од 35 до 44 години.

Неженетите мажи со ниски приходи и невработените или вработените со скратено работно време имаат поголема веројатност да немале секс во текот на изминатата година отколку оние кои биле во брак, имале повисоки примања или имале работа.

Студијата покажала и дека дури и кај луѓето кои имале секс, фреквенцијата на сексуални односи опаднала.

„Иако просечната сексуална фреквенција меѓу оние кои биле сексуално активни може да ги одразува нивните приоритети и преференции, сексуалната неактивност може да го одразува отсуството на интимни односи, со значително различни импликации за поединците и општеството“, изјави Уеда за Healthline.

Наодите се засноваат на одговорите на 4.291 маж и 5.213 жени кои учествувале во Општото социјално истражување помеѓу 2000 и 2018 година.

Еден од факторите е одложеното растење

Професорката по психологија на Државниот универзитет во Сан Диего, Жан М. Твенге, рече дека сличен пад на сексуалната активност е покажан во анкетите спроведени во Британија, што сугерира дека трендот не е ограничен на една држава.

Твенге рече дека младите луѓе можеби имаат помалку секс бидејќи им треба повеќе време да „пораснат“.

„Ова вклучува одложување не само сексуална активност, туку и други активности поврзани со репродукцијата, вклучително излегување, живеење со партнерот, бременост и раѓање деца“, рече таа.

– Меѓутоа, овие репродуктивни трендови не настанаа изолирано, тие се последица и на поширокиот културен тренд на одложено растење. На пример, адолесцентите во 2010 година исто така имале помала веројатност да возат, да пијат алкохол, да излегуваат без родители и да работат на платени работни места во споредба со адолесцентите во претходните децении. Не само што младите мажи имаат помалку секс од која било генерација досега, туку и младите жени, рече д-р Џефри Џенсен Арнет, истражувачки професор на Универзитетот Кларк во Масачусетс и основач на теоријата за „зрелост“, дефинирана како време од доцната адолесценција до почетокот на обврските на младите и возрасните како стабилна работа, брак и родителство.

„Тоа е дел од општиот тренд кон помалку ризично однесување што се појави во 1990-тите, вклучувајќи не само секс, туку и употреба на алкохол, ризично возење и криминални активности“, изјави д-р Арнет за Healthline.

Пречките на дигиталните медиуми

Порнографијата веројатно не е проблем, додаде Твенге, бидејќи истражувањата покажуваат дека корисниците на порнографија се всушност сексуално поактивни.

Наместо тоа, таа посочи дека огромните можности за забава што ги нудат Интернетот и дигиталните медиуми како целина може да ги одвратат младите луѓе од развивање односи во реалниот живот.

„Иако веб-страниците и социјалните медиуми теоретски треба да го олеснат наоѓањето нови сексуални партнери, времето поминато на интернет исто така го замени времето поминато во социјална интеракција лице-в-лице“, објасни Твенге.

– Помеѓу 24-часовната достапност на забава и искушението да се користат паметни телефони и социјалните медиуми, сексуалната активност можеби не е толку привлечна како некогаш. Едноставно кажано, сега има многу повеќе избори кои мажот може да ги направи во доцните вечерни часови отколку што имаше порано и помалку можности да иницира сексуална активност ако и двајцата партнери се преокупирани со социјалните медиуми, електронските игри или гледањето видеа, додава тој.

Ненси Сатон Пирс, клинички сексолог, изјави за Healthline дека повеќедеценискиот пад на машкиот тестостерон исто така игра улога во сексуалната неактивност.

„Жените имаат поголем авторитет да кажат да и не на сексот и се нетолерантни на принуда и присилен секс“, објаснува д-р Пирс.

Таа додаде дека помалку несакана бременост и сексуално преносливи болести може да бидат некои од позитивните придобивки поврзани со намалувањето на сексуалната активност на младите луѓе.

Слични содржини