Мецола очекува тешка кампања, но и проевропско мнозинство во следниот состав на ЕП

од Vladimir Zorba

Претседателката на Европскиот парламент Роберта Мецола очекува „тешка кампања“ за европските избори во јуни следната година, но и дека идното свикување има „проевропско, конструктивно мнозинство“.

Очекувам дека ќе продолжиме да имаме проевропско конструктивно мнозинство во Европскиот парламент“, рече Мецола во интервју за European Newsroom, заеднички проект на околу 20 европски новински агенции.

Мецола рече дека очекува политичките групи во Европскиот парламент да бидат уште пофрагментирани отколку што се денес и дека затоа ќе им треба повеќе време за да ги дефинираат своите приоритети.

Политичките групи треба да го направат тоа пред 17 јули 2024 година, кога ќе се одржи конститутивната седница на новиот Европски парламент.

Малтешкиот конзервативен политичар, кој минатата година беше избран за претседател на Европскиот парламент по смртта на Дејвид Сасоли, се бори против екстремизмот како голем предизвик во претстојната изборна кампања за европските избори, кои ќе се одржат од 6 до 9 јуни следната година.

Таа нагласи дека е неопходно да се бори против наративот на екстремистичките групи, дека е неопходно да се разбере дека има „фрустрирани, маргинализирани граѓани, кои со години не гласаат за центристички партии“.

„Затоа етаблираните партии не треба да бараат гласови од своите сигурни гласачи, туку да ги бараат од оние што изгубиле, кои се маргинализирани, без работа, луѓето во руралните средини кои се чувствуваат напуштени или во урбаните средини кои се чувствуваат незаштитено. рече Мецола.

На прашањето за системот „spitzenkandidat“, според кој секоја политичка група треба да предложи водечки кандидат за претседател на Комисијата, и дека функцијата автоматски оди на партијата што освоила најмногу гласови, Мецола беше многу нејасна.

Таа рече дека тоа функционирало во 2014 година кога Жан-Клод Јункер бил избран за претседател на Европската комисија како кандидат на Европската народна партија, но дека бил напуштен во 2019 година, кога Европскиот совет ја предложил Урсула фон дер Лејен, која не се кандидирала воопшто.

Посочи дека за тоа пред изборите мора да се договорат Европскиот совет кој предлага кандидат и Европскиот парламент кој гласа за предложениот кандидат.

Во случај актуелната претседателка на Комисијата Урсула фон дер Лајен да одлучи повторно да се кандидира за оваа функција, таа треба да учествува во кампањата како претседател на Комисијата, а не како кандидат за претставник во нејзината изборна единица, рече Мецола.

Истакна дека „Урсула фон дер Лајен завршила многу добра работа, иако немала лесен мандат“ и дека треба да се поздрави фактот што за првпат на чело на Комисијата е избрана жена.

Мецола рече дека се надева оти земјите-членки ќе постигнат договор за регулација на кризата оваа и следната недела, така што преговорите би можеле да продолжат за другите делови од законодавниот пакет за миграција и азил.

„Не можам да замислам да се сретнам со моите гласачи и по пет години да им кажам: уште сме тука, немаме напредок“, рече претседателот на Собранието.

Преговарачите на Европскиот парламент неодамна ги прекинаа преговорите со Советот на ЕУ за нов пакт за миграција и азил за да извршат притисок врз министрите за внатрешни работи да ја договорат својата позиција за регулативата за управување со кризи.

Предлогот за нова регулатива за кризни ситуации предвидува соодветни правила на однесување, отстапувања и брзо започнување на механизмот за солидарност за одговор на кризни ситуации, како што е миграциската криза од 2015 година.

Што се однесува до граничните контроли во Шенген зоната, на кои прибегнуваат неколку земји-членки, Мецола рече дека нема потреба од тоа доколку се обезбеди соодветен надзор на надворешните граници.

Мецола порача и дека треба да влезат Бугарија и Романија кои со години чекаат да влезат во Шенген зоната поради блокадата во Советот на ЕУ.

Слични содржини