Мецола во посета на Украина, Зеленски се заблагодарил за десеттиот пакет санкции кон Русија

од Vladimir Zorba

Претседателот на Украина, Володимир Зеленски, во рамките на работното патување во регионот Лавов, се сретна со претседателката на Европскиот парламент Роберта Мецола.

Шефот на Европскиот парламент е во посета на Украина по втор пат од почетокот на целосната инвазија на Руската Федерација.

Зеленски се заблагодарил на претседателот на Европскиот парламент за нејзиното лидерство во поддршката на Украина од првите денови на страшната војна и за важните одлуки што ги донела оваа европска институција.

Володимир Зеленски се заблагодарил на Мецола за нејзиниот цврст став за потребата од зголемување на притисокот од санкции врз Руската Федерација. Тој истакна дека 10-тиот пакет санкции е исклучително важен, но треба да се зајакне притисокот на санкциите врз агресорот.

Претседателите на Украина и на Европскиот парламент разговараа за промовирање на украинската формула за мир и изгледите за привлекување на широк спектар светски играчи на претстојниот самит за поддршка на мирот, пред се за земјите од глобалниот југ.

Володимир Зеленски, исто така, истакна дека Украина се стреми брзо да го заврши спроведувањето на препораките на Европската комисија и да ги започне преговорите за пристапување во ЕУ оваа година.

Соговорниците разговарале за перспективите за функционирање на Канцеларијата за врски на Европскиот парламент во Украина, што ќе придонесе за зајакнување на соработката и забрзување на евроинтегративните процеси.

Од своја страна, Роберта Мецола истакнала дека и е многу мило што повторно доаѓа во Украина, особено за првпат да го посети Лавов.

Претседателот на Европскиот парламент увери во непоколебливата поддршка на Украина во спротивставувањето на сеопфатната руска агресија, заштитувајќи не само себе, туку и Европа. И на патот кон членство во европското семејство, чиј нераскинлив дел е Украина.

Слични содржини