Медот ја намалува кашлицата и го штити срцето, но има и некои недостатоци

од Vladimir Zorba
519 прегледи

Веќе знаете дека медот може да помогне да се смират болките во грлото, но овој неверојатен производ има многу други неверојатни придобивки за кои можеби не сте свесни.

Медицинската сестра Лиза Ендрјус вели дека медот има антиинфламаторни својства. Според една студија од International Journal of Research and Review, природниот мед, кој не се обработува или филтрира, се покажал дека ја намалува дисменореата (болна менструација) и нивото на простагландин, потврдувајќи ги неговите антиинфламаторни придобивки.

„Консумирањето мед, исто така, може да помогне да се намалат симптомите на инфекции на горниот респираторен тракт, вклучително и зачестеноста на кашлицата и сериозноста на кашлицата“, додава Ендрјус.

Според клиниката Мајо, студиите покажале дека медот делува подеднакво добро, ако не и подобро, од популарните лекови за кашлица кои содржат декстрометорфан.

Запомнете дека медот не треба да се дава на деца под една година.

Може да помогне во ублажување на симптомите на некои гастроинтестинални состојби

Диететичарот и нутриционист Лорен О’Конор изјави за Eat This дека консумирањето мед може да помогне да се ублажат симптомите на некои гастроинтестинални проблеми, како што се дијареа, запек и чиреви. Клиниката Мајо го поддржува ова, наведувајќи докази дека може дури и да помогне да се намали анксиозноста.

Можеби сте слушнале дека одредени производи можат да заштитат од оштетување предизвикано од слободните радикали, вклучувајќи го и медот.

„Слободните радикали се атоми или молекули кои можат да предизвикаат оштетување на клетките на вашето тело, а медот, поради неговите антиоксидантни придобивки, го штити телото од таа штета“, вели диететичарот Хедер Сакс.

Може да го заштити срцето

Додадете малку мед во вашиот јогурт, овесна каша или смути за да ги искористите неговите антиоксидантни придобивки за кардиоваскуларниот систем.

„Само погрижете се да добиете висококвалитетен, минимално обработен мед. Антиоксидансите ги штитат клетките од оштетување на слободните радикали и спречуваат различни болести, вклучително и срцеви заболувања“, додава диететичарот Бреана Вудс.

Недостатоци при консумирање мед

Медот може да биде штетен за забите бидејќи шеќерот може да го зголеми ризикот од кариес и болести на непцата.

Покрај тоа, може да биде проблематично за луѓето со замастен црн дроб бидејќи содржи фруктоза.

„Фруктозата се метаболизира поинаку од другите извори на енергија. Се метаболизира во црниот дроб, што може да биде проблематично за оние со масни заболувања на црниот дроб. На луѓето со замастен црн дроб обично им се советува да избегнуваат алкохол и да го ограничат внесот на фруктоза поради оваа причина, велат експертите.

На крајот, медот нема да ги ублажи симптомите на алергија. Ова е мит.

„Јадењето мед не помага при алергии бидејќи поленот што пчелите обично го собираат од цвеќињата не е толку силен и не го активира имунолошкиот систем како поленот од дрвјата, тревата и плевелите, што предизвикува класични симптоми на сезонски алергии“, вели алергологот Лакиеа Рајт.

Покрај тоа, медот всушност може да има спротивен ефект.

„Во некои случаи, конзумирањето мед може да придонесе за алергиски симптоми бидејќи за високо чувствителните луѓе, внесот на полен, дури и во мали количини, може да предизвика локални симптоми како што е чешање во устата“, вели д-р. Рајт.

Слични содржини