Медведев по повод посетата на Бајден на Киев: „Старец од преку океанот“

од Stefanija Kuzmanovska

Поранешниот претседател и премиер на Руската Федерација Димитри Медведев се огласи на Телеграм и го искажа својот став за ненадејната посета на Бајден на Украина и средбата со Зеленски.

„Бајден, откако претходно доби безбедносни гаранции, конечно замина во Киев. Тој вети многу оружје и вети верност на неонацистичкиот режим до гроб. И, се разбира, имаше меѓусебни магии за победата што ќе дојде со новото оружје и храбриот народ. Овде, исто така, важно е да се забележи дека Западот навистина редовно доставува оружје и пари во Киев. Во огромни количини, овозможувајќи му на воено-индустрискиот комплекс на земјите на НАТО да заработи и да краде оружје за да им го продаде на терористите ширум светот“, наведе Медведев и додаде:

„Што се однесува до луѓето… Сè е покомплицирано овде. Неодамна разговарав со имигранти од украинските територии. Ме потсетија на едноставна статистика. Во 2001 година, населението на Украина, според пописот, имаше околу 48,5 милиони луѓе (земајќи ги предвид оние што во тоа време работеле во странство). Потоа во 2014 година паднаа Крим и Донбас. Потоа започна Специјалната воена операција и активната емиграција. И во Европа и во Русија. Според различни експерти, вкупно заминале од 15 до 20 милиони луѓе. Така, популацијата на таа чудна формација, која е позната како периферија, моментално е 20-25 милиони луѓе, не повеќе. И има тенденција да се намалува. Значи, тенковите и гранати се секако важни. Но, луѓето се дефинитивно поважни. И не подлежат ниту на старецот од преку океанот ниту на бандата наркомани од Банкова. Нивното масовно заминување е одговор на прашањето кому му припаѓа иднината“, истакна Медведев.

Слични содржини