Мика Алексиќ за првпат проговорил за обвинувањата против него

од Stefanija Kuzmanovska

Мирослав Мика Алексиќ (69), директор и сопственик на училиште за глума, кој е осомничен за осум силувања и седум незаконски сексуални дејствија над шест негови ученички, не сакал да одговори на конкретни прашања во врска со сериозните обвиненија против него на рочиштето на Вишо обвинителство во Белград.

Кратко негираше

Како што пренесува „Објектив.рс“, режисерот претставил само кратка одбрана, но не сакал да зборува за деталите.

„Алексиќ зборуваше кратко и општо. Тој рече дека генерално не е виновен, дека никогаш сексуално не злоупотребил ниту една ученичка, дека е во шок и дека не знае зошто девојките го обвинуваа по толку години“, открил извор запознат со случајот.

Според изворот, одбраната на Мирослав Алексиќ била сведена на неколку реченици во кои тој само го негирал она за што е обвинениет.

-Секој што е уапсен и осомничен, а потоа изведен пред обвинителството, има законско право да ја презентира својата одбрана или да се брани со молчење. Алексиќ направи „нешто измеѓу“. Имено, вообичаено е некој што ќе реши да се брани од обвинувањата, особено кога тие се толку тешки, да зборува детално за тоа што се случило, каков однос имал со студентките и, за поддршка на својата невиност, да разговара за одредени детали што можат да му помогнат како доказ во текот на постапката, односно да ја потврдат неговата невиност, објаснува изворот.

Според него, директорот не сакал да зборува за деталите.

-Тој одлучи накратко да негира сè за што беше обвинет. Веднаш рече дека не сака да одговори на прашањата што ќе му бидат поставени во оваа фаза, додава соговорникот на „Објектив.рс“ и објаснува дека вообичаената постапка за време на рочиштето е откако одбраната ќе биде презентирана непречено, обвинителството и адвокатите поставуваат прашања.

-Изнесувањето на одбраната, по што судот му одреди мерка притвор до 30 дена, траеше кратко, за разлика од сослушувањето на трите оштетени страни, меѓу кои се актерките Милена Радуловиќ и Ива Илинчиќ, што траеше со часови. Ним им беа поставени прашања од заменик-обвинителот, нивните застапници и бранителот на Мирослав Алексиќ, вели тој.

Слични содржини